Magazin

Pozivamo Vučića da dođe i sve nas pobije, a naše bogatstvo preda Kinezima i Australijancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink i ponovo naglasio koliko bi Srbija mogla da zaradi na eksploataciji litijuma u dolini Jadra.

Njegovo ostrašćeno izlaganje ostavilo je utisak da su protesti i revolt građana koji su ustali protiv Rio Tinta otkinuli deo kolača na koji je vlast računala.

Predsednik je tugaljivim tonom rekao da mu je žao što od Loznice neće napraviti „mali Tokio“, a njegov nastup razbesneo je meštane Nedeljica, koji su pozvali Vučića „da ih sve pobije“ i prekine ovu agoniju.

– Srbija može da iskopa 56.000 tona litijuma, a cena po toni iznosi 76.000 dolara. Mogli smo od Loznice mali Tokio da napravimo. A sada stanovništvo u Podrinju napušta te krajeve. Šta imamo od Loznice do Bajine Bašte? Koliko ljudi imamo? Tu stvarno živi ne više od 125.000-130.000 ljudi. Biće još manje – istakao je lider SNS u gostovanju.

Ovakav diskurs samo je još jednom podgrejao sumnje da je vrh države zaista odlučio da napustio projekat iskopavanja litijuma, a sličnu sumnju pokazali su i građani koji će prvi biti ugroženi ukoliko se otvori rudnik.

Foto: screenshot/Nova S

Prema rečima meštanke Marijane Petković, taj poduhvat nije obustavljen, a Nedeljičani celu noć nisu spavali zbog nastupa predsednika na televiziji.

– On igra igre, zašto rudnik nije spominjao u kampanji. Izneo je takve nebuloze, kaže da nas nema. Volim što su ga Nedeljičani glasali, a sada će da vide da će se projekat ‘Jadar’ nastaviti. Čak je i baba koja je prodala zemlju došla iz beogradskog Doma za stare da ga glasa – rekla je Petković.

Zapitala je Vučića da li je on predsednik svih građana ili samo njegovih glasača. Govoreći o ekonomskom aspektu, ona se pita da li predsednik zna matematiku, te da li zna koliko građana ima u Loznici.

– Sramotno je to što je pričao, a sada su se svi ovde valjda osvestili. Izvršena je prenamena zemljišta iz građevinskog u poljoprivredno, a rešenja, koja postoje u katastru nismo dobili i ne mogu da se skinu sa sajta – ogorčeno kaže Petković.

Ona ističe da su Nedeljičani svoje rekli i dodaje da će Gazela i ostala mesta biti odgovor na nastavak aktivnosti ‘Rio Save’.

– I oni iz te ćerke firme ‘Rio Tinta’ moraće da objasne kako su mogli da iskopaju više od 528 bušotina na osnovu pristanka lokalne zajednice. Da li je lokalna zajednica narod ili gradska uprava sa gradonačelnikom? – zapitala se ona.

Petković naglašava da nijedna bušotina u tom mestu nema građevinsku dozvolu.

– To je država trebalo da sanira, na pojedinim mestima meštani vade cevi. Dakle, država je u dogovoru sa ‘Rio Tintom ‘ sve radila, a mi, ako bude trebalo ići ćemo i na međunarodne sudove da zaštitimo kućne pragove – zaključila je Petković.

zlatko kokanovic
Foto: Prinstkrin/Youtube

Meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović ističe za Nova.rs da niko od ukidanja Prostornog plana ne veruje da je stvarno Rio Tinto otišao iz Srbije.

– Od prvog dana kako je povučena uredba, mi sumnjamo u njihove časne namere. Kada smo im podneli zahtev da se trajno zabrani istraživanje bora i litijuma, oni su taj zahtev odbili. To je pokazatalj da vrh države planira da projekat nastavi i dalje do otvaranja rudnika – objašnjava Kokanović.

On dodaje da predsednik Vučić „mora da dođe i sravni sa zemljom sela u Jadru, te da pobije par sela pa da otvori rudnik“.

– Juče je u emisiji rekao pa šta je to 130.000 ljudi. On je spreman da žrtvuje Loznicu, Rađevinu, Podrinje samo da bi zaradio milijarde od litijuma, koji neće on prodavati. To će prodavati Kinezi ili Australijanci, a on će dobiti svoj deo. Još jednom ga pitamo kome je obećao Rio Tinto, a sam je naglasio da zapadne sile i službe guraju projekat – ističe meštanin Nedeljica.

Kokanović kaže da je izuzetno ljut nakon gostovanja Vučića u „Hit tvitu“, te da se iz postupanja Rio Tinta vidi da kompanija ne odlazi iz zemlje.

– Hoće da žrtvuje jedan kraj zemlje da bi se dodvorio Evropi, a mi ne moramo ni da postojimo. Po njegovom ponašanju se vidi da Rio Tinto ne odlazi, jer kompanija i dalje kupuje nekretnine. Firma koja odlazi sigurno neće da ulaže novac, a ovde je slučaj obrnut. Mi smemo da kažemo šta mislimo, za razliku od njegovih partijskih kolaga. Slobodno neka prodaju on i njegov brat šta hoće, a mene i mog brata neka ostave na miru – zaključuje Kokanović.

Izvor: Nova

Manojlović: Vučić pokušava da skuva građane za nastavak projekta Rio Tinto

110 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap