Magazin Novi Sad

Deponija u Temerinu gori već 3. dan, ljudi počeli da se evakuišu

deponija_foto
Foto: 021.rs

Treći dan od izbijanja, požar na deponiji u Temerinu još uvek nije ugašen, a dim je prekrio naselje, javlja 021.rs.

Najbliži stanovnici, udaljeni nekoliko stotina metara od deponije, pakuju se kako bi se evakuisali jer je život postao nepodnošljiv, poručuju u Ekološkoj inicijativi Temerin.

Kako dodaju aktivisti, nadležni se nisu mnogo mešali u gašenje požara koji je izbio u sredu uveče. Požar nije gašen vodom, ali ni zemljom, kako je ranije najavljeno, već je sve prepušteno vremenskim prilikama.

Velika nesanitarna deponija između Temerina i Siriga služi za odlaganje raznog otpada, pa tako i animalnog, što je moglo da se oseti u sredu iz smrada koji se s deponije širio naseljem. Mesna zajednica Sirig je u petak ujutro putem društvenih mreža poručila građanima da ne napuštaju domove ukoliko ne moraju.

„Zbog jugoistočnog vetra koji će danas duvati, u Sirigu će biti dima sa požara na deponiji. Shodno tome savetujemo građanima da ne otvaraju prozore, te da smanje boravak na otvorenom prostoru“, navodi se u poruci Mesne zajednice Sirig, poslate u petak.

U petak je održana sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Temerin. Predsednik Opštine Temerin Mladen Zec poručio je da je odlaganje otpada na deponiju – obustavljeno.

„Štab za vanredne situacije opštine Temerin sastao se i doneo zaključak kojim je JKP ‘Temerin’ angažovalo svu potrebnu mehanizaciju i ljudstvo kako bi požar u što kraćem mogućem roku bio zaustavljen, s obzirom na to da je gašenje požara vodom nemoguće, te će morati biti gašen zemljom. Ovom prilikom, zahvaljujem se svima koji učestvuju u zaustavljanju ove vatrene stihije, kao i okolnim opštinama koje će nam ustupiti svoje deponije jer je odlaganje otpada na našu pomenutu deponiju zaustavljeno. Molim sugrađane za razumevanje i strpljenje, radimo sve što je u našoj moći da problem bude što pre rešen“, naveo je Zec.

Kako se ekipa 021.rs uverila na licu mesta i zabeležila kamerama, u trenutku kad je požar uveliko goreo na deponiji, još uvek su dolazila vozila i odlagala otpad tik do vatre, u gustom dimu. Deponija, inače, sadrži upozorenje o opasnosti od metana.

U Ekološkoj inicijativi Temerin tvrde da nikakvih napora da se ugasi požar zapravo nije bilo. I oni su, kao i najbliži stanari, uvereni da se požar namerno izaziva, te da nikakav udar groma nije doveo do vatre i dima koji se, kako napominju, sada oseća sve do početka Temerina.

Zbog širenja dima ovim naseljem građani su prethodnih dana zvali i policiju.

Izvor: 021.rs

Gori deponija u Temerinu, širi se nesnosan smrad spaljenih životinja i otpada (VIDEO)

37 Shares
Share via
Copy link