Magazin Srbija

Kako u 3 koraka vratiti novac od propalih turističkih aranžmana?

Vlada Srbije je usvojila uredbu kojom svi koji koji su uplatili letovanje preko turističkih agencija u Srbiji do 15. marta ove godine, imaju pravo na povrat novca ili zamensko putovanje.

Zamensko putovanje može da se iskoristi do kraja sledeće godine.

Ukoliko odlučite da nećete uopšte putovati i poželite da vratite uplaćen novac, ipak ćete morati proći proceduru sa dobijanjem potvrde o zamenskom putovanju.

Dobijanje potvrde o zamenskom putovanju

Prvo, treba imati na umu da agencije neće početi sa radom pre 20. maja. Kada agencije počnu sa radom, treba se javiti onoj u kojoj ste uplatili putovanje, koja će vam izdati potvrdu.

Potvrdu o zamenskom putovanju moći ćete da se iskoristite do kraja naredne godine i važiće za sve bez obzira na to koji je razlog zbog kog se od putovanja odustalo. I u slučaju da se granice otvore početkom juna, na primer, oni koji se plaše da izlaze iz zemlje ovog leta mogu da uzmu potvrdu i zamensko putovanje iskoriste tokom sledeće sezone.

Zamensko putovanje ne važi za Srbiju

Važno je znati da ukoliko vam se ne dopada nijedna od ponuđenih opcija, ne morate uopšte koristiti zamensko putovanje.

Veliko je pitanje da li će se sa tom potvrdom moći letovati li zimovati u Srbiji. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić kaže da to najverovatnije neće moći tako, jer je većina agencija već uplatila sredstva inostranim partnerima od kojih sada ne može da povuče novac.

Povrat novca

U slučaju da ne želite da zamenite putovanje, povrat novca možete dobiti tek u januaru 2022. godine, kada istekne period korišćenja potvrda.

Za to će vam trebati potvrda o zamenskom putovanja, prethodno preuzeta od agencije.

Na osnovu toga što potvrda o zamenskom putovanju nije iskorišćena, od momenta kad predate papir, agencije će imati rok od 14 dana da vam isplate novac.

Izvor: Danas

Zašto će let avionom narednih 5 godina biti pravo mučenje?

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

55 Shares
Share via
Copy link