Srbija Vesti

Potvrđen 1. slučaj majmunskih boginja u Srbiji

laboratorija

Institut za javno zdravlje „Batut“ saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovan potvrđen slučaj obolevanja od Majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu „Batuta“.

Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Kako se navodi, teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

Iz „Batuta“ apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventive mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Simptomi

Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u telu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi. Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog, se savetuje da ostanu u izolaciji tokom celog trajanja bolesti, koja obično traje dve do četiri nedelje.

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili telu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mehurići, piše Eat This, Not That.

Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja. Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC, osoba može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.

Izvor: Tanjug

Majmunske boginje buknule u gej zajednici, vlasti naredile zatvaranje „sauna“

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link