Magazin Srbija

Direktorka “Poštanske štedionice” se hvalila da je Andreju Vučiću nosila spisak sa sigurnim glasovima, zaposleni i sada ucenjeni da glasaju za SNS

natasa-markovic-postanska-stedionica

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za novine “Nova” da zaposleni u Banci Poštanska štedionica prikupljaju kapilarne glasove za Srpsku naprednu stranku i Pokret socijalista, Aleksandra Vulina, te da su primorani da obezbede vladajućoj stranci po 40 sigurnih glasova, a svako ko odbije da to učini rizikuje svoje radno mesto.

Tepić je navela i da su joj zaposleni prijavili kako se Nataša Marković, inače članica Izvršnog odbora u Poštanskoj štedionici, hvalila kako je spisak sa sigurnim glasovima nosila bratu predsednika Srbije, Andreju Vučiću.

Potpredsednica SSP je u međuvremenu dobila svedočenje zaposlenih, koji su joj, kako kaže, opisali kako funkcioniše šema prikupljanja kapilarnih glasova u državnoj banci, a žalili su se i da su dužni da donesu od 20 do 40 sigurnih glasova. Ukoliko to ne urade, trpeće određene sankcije.

Ovo nije prvi put da se priča o prikupljanju kapilarnih glasova i da vladajuća stranka na ovaj način dolazi do sigurne pobede na izborima. Ukoliko su navodi Marinike Tepić tačni, interesantno bi bilo napomenuti da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u radnom i van radnog odnosa u javnom sektoru ima 600.553 zaposlenih. To bi, praktično, činilo četvrtinu ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. I svi oni mogli bi biti izloženi ovakvim pritiscima.

postanska stedionica
Foto: Tanjug

Advokat Rodoljub Šabić za list “Nova” kaže da građani uvek mogu dobrovoljno dati svoje ime i prezime u funkciji simpatizera stranke i da će sasvim sigurno to biti i zvanično objašnjenje ovog slučaja.

– Međutim, mi naravno znamo ceo mehanizam javnog sektora i da je tu mnogo rukovodilaca u vd stanju, kao i veliki broj zaposlenih na određeno vreme. Ti ljudi imaju nesiguran status i podložni su ovakvim manipulacijama, Kad vi znate da sutra može da vam bude prekinut ugovor, ukoliko ne ispunite ono što se od vas traži – kaže Šabić i dodaje.

– Ukoliko se u celoj priči na bilo koji način nalazi pritisak ili ucena onda je to kršenje elementarnih ljudskih prava i sve je na granici krivičnog dela. A ako je u to involviran i rukovodilac onda je to sasvim sigurno krivično delo.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kaže da se prikupljanjem kapilarnih glasova krše osnovne pretpostavke demokratije, ali i Ustav i čitav niz zakona.

– Odredba Ustava (čl. 5 st. 4) kaže da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je podrediti sebi. Ucenama u javnim preduzećima, javno dobro se uzurpira i zloupotrebljava u korist jedne političke stranke. I Članom 70. Zakona o javnim preduzećima jasno se propisuje da je zabranjeno korišćenje imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe, a članom 49. istog Zakona je predviđena zloupotreba javnih preduzeća kao jedan od osnova za razrešenje direktora – navodi Manojlović za list “Nova”.

Sam zakon, dodaje on, inače propisuje da direktori javnih preduzeća ne smeju biti funkcioneri političke stranke, upravo kako bi se preduzeća odvojila od zloupotrebe u partijske svrhe.

– Ali je jasno da su u praksi javna preduzeća koja treba da služe na korist opšteg dobra i svih građana, zapravo partijski plen. Jasno je da se navedenom praksom čini sticaj više krivičnih dela, a očigledno je na prvi pogled da bi se mogla primeniti kaznene odredbe iz glave XIII Krivičnog zakonika kojima se regulišu krivična dela protiv izbornih prava i za koja je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Izvor: Nova.rs

Progovorio je Saša, načelnik i partijski vojnik SNS-a u Nišu, donator kapilarnih glasova i organizator autobuskog prevoza za Vučićeve fanove

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Koja uvlakačica ,da li je se stide deca,muž,otac,majka,sestra,brat,sva šira i bliža porodica koga imaju u porodicu.

395 Shares
395 Shares
Share via
Copy link