Vesti

Poslovna imigracija i proces preseljenja u Srbiju

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend znatnog porasta broja stranaca koji su došli u Srbiju radi trajnijeg nastanjena. Zbog povoljne poslovne klime i ekonomske sigurnosti, Srbija je atraktivna destinacija za sve oni koji žele da pokrenu ili presele svoje poslovanje. Niži troškovi života, povoljan geografski položaj, kao i jednostavna procedura registracije firme, te relativno povoljne stope poreza samo su neke od prednosti koje strani državljani navode kada govore o Srbiji. 

Kako teče proces imigracije i kome možete da se obratite za stručnu pomoć (Immigration Consulting)

Proces imigracije u Srbiju je relativno jednostavan, ali  zahteva donošenje nekoliko važnih odluka i preduzimanje određenih aktivnosti u vezi njih. Prvi korak u rešavanju pitanja preseljenja je pribavljanje vize, odnosno dozvole za boravak. Vrsta dozvole za boravak u Srbiji zavisi od vremena planiranog za ostanak u Srbiji, kao i od razloga dolaska. Tako postoje vize izdate investitorima, radne vize, vize za spajanje porodice, studentske vize, zahtevi za azil itd.

Proces izdavanja vize ili boravišne dozvole podrazumeva i dostavljanje prateće dokumentacije. Neophodna dokumentacija zavisi od konkretnog slučaja, a obično podrazumeva pribavljanje putnog zdravstvenog osiguranja, potvrde o radnom iskustvu i slično, a ukoliko osoba nema pasoš neophodno je da ga pribavi. Po dolasku u Srbiju obično sledi otvaranje bankovnog računa, pronalaženje stambenog prostora, upis u školu, zaposlenje ili otvaranje firme.  

U razgovoru sa članovima timom udruženja ”Welcome to Serbia” koji duže od 10 godina rade na rešavanju imigracionih pitanja u Srbiji (Immigration Consulting), došli smo do informacija o potrebama stranih državljana. Stručni tim ovog udruženja često pomaže klijentima u pripremi i podnošenju raznovrsnih zahteva za imigraciju, te izboru kategorije vize. Takođe su angažovani na poslovima pripreme prateće dokumentacije, kao i u podnošenju žalbe ili zastupanja u procesima vezanim za imigraciju. Tu su i savetodavne usluge koje podrazumevaju pružanje informacija o izboru programa imigracije, izboru banke i životnog prostora, sticanju državljanstva i otvaranju firme.

„Naš stručni tim iskusnih advokata specijalizovan je za sve aspekte imigracionog prava. Sveobuhvatna ponuda obuhvata razumevanje i analizu potreba klijenata, pružanje konkretnih saveta, kao i zastupanje u određenim procedurama. U poslednjih nekoliko godina često se susrećemo sa zahtevima za poslovnom imigracijom,” navode u ovom  udruženju.

Poslovna imigracija (Business Immigration)

Sve veći broj stranaca bira Srbiju i za pokretanje ili proširenje svog poslovanja. Pri odluci o preseljenju biznisa takođe je potrebno doneti neke važne odluke. To, pre svega, podrazumeva pribavljanje odgovarajućih viza i dozvola, kao što su investitorske vize, vize za preduzetnike i mnoge druge. 

Pre početka poslovanja neophodno je definisati sve ključne aspekte budućeg posla. To znači da je neophodno izabrati pravnu formu privrednog subjekta, definisati strukturu poslovanja, broj radnih mesta, iznos investicija, napraviti projekcije prihoda i rashoda… Sledi otvaranje bankovnog računa, pronalaženje poslovnog prostora, knjigovodstvene agencije i rešavanje drugih važnih aspekata poslovanja. 

Velika olakšavajuća okolnost je što se proces osnivanja firmi od strane lica koja nisu državljani Republike Srbije ne razlikuje mnogo od procedure za domaće građane. Iznos poreza, kao i način obračuna  zavisi od pravne forme i vrste delatnosti. 

Država Srbija je uvidela potencijal stranaca koji osnivaju novu firmu ili proširuju svoje poslovanje kroz otvaranje filijale u Srbiji. Postoji veliki broj poreskih olakšica i podsticaja za započinjanje biznisa u Srbiji. Tako poslodavci ostvaruju pravo na olakšicu ukoliko je zarada zaposlenog veća od 300.000 dinara i radni odnos sklopljen zaključno sa 31.12.2023. godine. 

Osim povoljnog geografskog položaja i poreskih olakšica, konkurentni operativni troškovi i visokokvalifikovana radna snaga su najvažnije komparativne prednosti Srbije. Takođe, Srbija ima potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa 63 zemlje. U Srbiji postoji 15 slobodnih bescarinskih zona u okviru kojih posluje 200 multinacionalnih kompanija i radi oko 42.000 radnika. Bescarinske zone pružaju mogućnost bescarinskog uvoza sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme. 

Zahvaljujući ugovorima o slobodnoj trgovini, ukupni izvozni potencijal Srbije iznosi 1,3 milijarde potrošača. Bescarinski izvoz iz Srbije je omogućen na tržište jugoistočne Evrope CEFTA, EFTA, Kazahstana i Turske, Rusije, Belorusije. Preferencijalni uslovi trgovine važe za EU, SAD, Japan i Australiju. 

Sticanje boravišne dozvole kroz pokretanje posla i investicije

Imajući sve navedeno u vidu ne čudi što je veliki broj stranih državljana izabrao Srbiju da ovde pokrene sopstveni biznis, proširi svoje poslovanje ili investira. Statistika ukazuje da je svaki osmi vlasnik firme u Srbiji strani državljanin.

Welcome to Serbia pruža stručno vođstvo svim onim koji se odluče na put preseljenja ili proširenja poslovanja, a dobar deo ruskih preduzetnika tj. kompanija se odlučilo za nešto što se oni zovu Бизнес иммиграция, odnosno nastavak poslovanja i razvijanja biznisa u Srbiji. Ta. Međutim, jedan od uslova koji strani državljani moraju da ispune kako bi u Srbiji mogli da ostanu duže od tri meseca je pribavljanje boravišne dozvole,” navode iz Welcome to Serbia. 

Važno je napomenuti da Srbija stranim državljanima daje mogućnost da dođu do boravišne dozvole na nekoliko načina, od kojih su najpopularnije investicije u Srbiji,  otvaranje firme i kupovina nekretnine. 

„Pre početka procesa kupovine nekretnine strani državljani moraju, pre svega, da provere da li imaju pravo na kupovinu nekretnine u Srbiji. Ovaj uslov je ispunjen ukoliko postoji reciprocitet između Srbije i zemlje iz koje strani državljanin dolazi”, pojašnjavaju iz Welcome to Serbia.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link