Magazin

Narodni lenjivci: Poslanici koji u Skupštini provedu po nekoliko sati godišnje

poslanici
Foto: Nova.rs, E-Stock/Dušan Milenković

Ko su naši narodni poslanici koji ne žele da gube vreme u Skupštini? Ko su ljudi koji su preuzeli obavezu, čast i dužnost da predstavljaju interese građana i artikulišu narodno raspoloženje kroz svoj „predan rad“ od nekoliko sati godišnje?

Poslanica PUPS-a Mira Petrović samo jednom je tokom 2021. prisustvovala sednici Skupštine i na njoj provela manje od dva sata, dok je njen kolega Dušan Bajatović skupštinska zasednja u prošloj godini posetio ukupno tri puta. Isti slučaj je i sa poslanicom SNS Marinom Popović, a mnogo bolji nije ni Vladimir Đukanović, koji je na sednice parlamenta u prošloj godini došao ukupno pet puta. Među poslanicima ima i onih koji se nijednom nisu pojavili na sednicama.

To pokazuju zvanični podaci Generalnog sekretarijata Skupštine Srbije koje je portal Nova.rs za 2021. dobio od po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ispostavilo se da su možda i najviđeniji poslanici iz redova stranaka na vlasti potpuno nezainteresovani za sednice parlamenta, iako za to primaju platu.

Primera radi Mira Petrović, funkcionerka PUPS-a koja je ranije bila i direktorka Pošte Srbije, na sednicama parlamenta za ukupno 105 radnih dana tokom 2021, provela je 1 sat, 54 minuta i 48 sekundi. Ona se samo jednom pojavila na skupštinskom zasedanju tokom 2021. godine.

U isto Petrović ona prima platu od 90.819 dinara i paušal od 34.308 dinara. To znači da kao poslanik mesečno zarađuje 125.127 dinara, a iz budžeta prima još i penziju od oko 117.000 dinara.

Milena Popović jedva tri puta

Nešto više vremena od nje, ukupno 9 sati, 54 minute i 59 sekundi, na sednicama Skupštine provela je Milena Popović, poslanica SNS i nevenčana supruga ubijenog Olivera Ivanovića. Sudeći po podacima koje smo dobili iz parlamenta, ona je na sednice Skupštine otišla svega tri puta.

Mileni Popović, koja se u SNS učlanila pre dve godine, je ovo inače prvi poslanički mandat, a na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nema njenog izveštaja o imovini, pa je samim tim nepoznata i njena plata.

Bajat rekorder

Poput nje, i Dušan Bajatović, poslanik SPS, samo tri puta posetio je sednice parlamenta. Na njima je ukupno proveo 10 sati, 50 minuta i 8 sekundi.

Bajatović inače iz skupštinskog budžeta prima samo paušal od 28.000 dinara, ali novac bar njemu nije problem, budući da je reč o političkom funkcioneru sa rekordnim mesečnim primanjima koja dostižu skoro 34.000 evra.

Bajatović je direktor JP Srbijagas, kao i preduzeća South Steram Serbia i Gastrans. On je predsednik nadzornih odbora Sogaza i Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a član je NO Jugorosgasa.

Manje vremena od njega na sednicama parlamenta proveo je poslanik SNS Vladimir Đukanović. Na skupštinska zasedanja došao je pet puta, a na njima je bio ukupno 7 sati, 19 minuta i 56 sekundi.

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje, kao poslanik mesečno zarađuje 77.000 dinara, a poznat je i kao advokat prvooptuženog u aferi „Jovanjica“ – Predraga Koluvije.

Nevidljivi poslanici

Bilo je i onih koji se uopšte nisu pojaviljivali na sednicama.

To je slučaj sa Sofijom Maksimović, koja je u parlament ušla sa liste SPAS-a Aleksandra Šapića, a nakon kolektivnog učlanjenja u SNS te stranke, postala je članica poslaničke grupe naprednjaka. Ona je na skupštinska zasednja u 2021. došla ukupno nula puta.

Isti je slučaj i sa Jelenom Stevanović, takođe poslanicom SNS, kojoj je mandat potvrđen u martu prošle godine.

Nije poznato kolike su poslaničke plate Maksimović i Stevanović, budući da na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nisu objavljene njihove imovinske karte.

U vrhu liste poslanika koji nisu radili svoj posao je i Olivera Nedeljković, koja je na listi SNS bila kao članica Pokreta snaga Srbije. Ona je došla samo jednom na sednicu Skupštine i na njoj provela 4 sata, 41 minutu i 10 sekundi.

Sudeći po podacima sajta sa Agencije za sprečavanje korupcije, odrekla se poslaničke plate. Prima penziju od 100.000 dinara i još 10.000 kao odbornica u Skupštini Beograda.

Sa druge strane, bivša poslanica SPAS-a, a sada SNS Ljiljana Kuzmanović Vujaković kao poslanica zarađuje 116.000 dinara, a na sednice parlamenta došla je svega dva puta. Na njima je provela 2 sata, 11 minuta i 6 sekundi.

Gerić: E, moj šampione… Ušao si u Mordor i postao Golum koji traži „prekrasnog“

OGLAS

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link