Magazin Srbija

Toliko o nezavisnosti struke: Porodica Darije Kisić Tepavčević u milionskim ugovorima sa državom

Darija-Kisic-Tepavcevic

Brat doktorke Darije Kisić Tepavčević, Bojan Kisić, dobio je čak 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima, na osnovu kojih zarađuje milione evra, piše BIRN.

Bojan Kisić je oženjen ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Milionski poslovi

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrednih oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Darija Kisić Tepavčević nije odgovorila na pitanja BIRN u vezi sa tenderima javnih preduzeća na kojima je učestovala firma povezana sa njenim bratom. Kisić Tepavčević je u pisanom odgovoru samo navela da njen brat nije zadužen za Covid-19 informacioni sistem.

Ministarka Kuburović negira povezanost sa muževljevom firmom

Ministarka Nela Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

– Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa – rekla je Kuburović.

NITES DOO Beograd je deo NITES Grupe vlasnika Miodraga Škrbića. Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, NITES A.S, koja je zajedno za srpskim NITES-om dobila nekoliko tendera javnih preduzeća. Osim u Srbiji i Češkoj, NITES kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.

Tu je i brat Ane Brnabić

Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zadužen je u firmi Asseco SEE za Srbiju. Asseco SEE i NITES su 2017. i 2018. sarađivale na projektima za EPS i Ministarstvo finansija, a ta dva ugovora vredna su skoro tri miliona evra.

April 2020. godine bio je posebno unosan za NITES, jer je u konzorcijumu sa Telekomom Srbija potpisao tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra, navodi portal.

Tako će NITES i Telekom Srbija održavati neke od najvažnijih medicinskih softvera u Srbiji, uključujući održavanje nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti.

Izvor: BIRN

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ne bih da prebrzo zakljucujem, ali nigde ne pisete o tome, da li su firme pomenute u clanku neki od tih poslova lose uradile, ili cak i nisu uradile uopste? Po meni, valjda je to najvaznije.

  • Pitam teoretičare zlobe: Da li ljudi koji su bračni drugovi; rodbina; prijatelji iz detinjstva ili studija, ne smeju da se bave svojim profesionalnim radom i da stiču dobit po tom osnovu ako je njihov bračni drug, rođak ili prijatelj na funkciji po volji naroda?

PARTNERI SAJTA


7.1K Shares
7.1K Shares
Share via
Copy link