Svet

Poljska zabranjuje Facebooku da cenzuriše objave! Kazne za društvene mreže 2,2 miliona dolara!

Novi poljski zakon kažnjavaće s 2,2 miliona dolara vlasnike društvenih medija ako cenzurišu objave koje su legalne po zakonima te zemlje, ali ih fact-chekeri smatraju za “govor mržnje”.

Novi zakon omogućiće pojedincima da podnesu žalbu protiv društvenih mreža zbog cenzurisanja njihovih objava koje nisu protivne poljskom zakonu.

Prema novom zakonu, osoba može da uputi žalbu administratorima društvene mreže, a ona će imati 24 sata da reši problem. Nakon 48 sati, osoba može uputiti sudski zahtev za pristup svojoj objavi ili svom nalogu.

Sud će tada razmatrati slučaj kroz maksimalno 7 dana. Čitav proces odvijaće se elektronskim putem.

Zbigniev Ziobro, poljski ministar pravosuđa, najavio je donošenje zakona u četvrtak i rekao da je sloboda izražavanja “jedna od najvažnijih sloboda u demokratskoj državi”.

Zakon o slobodi govora ne opravdava govor mržnje, a čak niti klevetu, budući da Poljska ima stroge zakone i o jednom i o drugom i da čin klevete smatra ozbiljnim zločinom, cenzori na društvenim mrežama od sada će morati da postupaju po zakonu, a ne po ličnim nahođenjima.

Ziobro je objasnio: “Često su žrtve tendencija ideološke cenzure takođe predstavnici različitih grupa čiji se sadržaj uklanja i blokira samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrednosti koje su sa tačke gledišta vlasnika društvenih mreža neprihvatljive”.

Takođe je dodao: “Želeli bismo da predložimo alate koji će omogućiti jednoj i drugoj strani da se pozovu na predhodne odluke tela da bi prosudili da li sadržaj zaista krši ljudska prava, treba li se ukloniti ili je reč o cenzuri.”

Ministar pravosuđa takođe se osvrnuo na to kako pitanje cenzure na društvenim mrežama može biti osetljiva tema, ali da može imati i negativan uticaj na slobodu ljudi, posebno onu koja uključuje slobodu govora.

“Shvatamo da to nije laka tema, shvatamo da na internetu treba da postoji neka prava i za svakoga ko se oseća oklevetano, ipak ograničavanje sadržaja sa sobom nosi gušenje sloboda drugih ljudi.”

Jednom kada poljski sud presudi da postoji cenzura nečije objave, poljska Kancelarija za elektronske komunikacije može kazniti društvene mreže sa ukupno 8 miliona PLN ili 2,2 miliona američkih dolara.

Izvor: Newspanel/RT/Narod.hr/

Korona virus, društvene mreže i teorije zavere: Fejsbuk uklonio stranicu poznatom kuvaru

Čitajte Luftiku na Google vestima

53 Shares
Share via
Copy link