Srbija Vesti

Poljoprivrednik iz Kule prevario banke i kolege za 6 miliona €, ali ipak ostao na ulici

Poljoprivrednici
Foto:N1 / Milena Kuzmanović, ilustracija

Poljoprivrednik iz okoline Kule Dragan Šibalija izveo je, prema navodima Politike, prevaru kojom je oštetio više pravnih i fizičkih lica, pribavivši za sebe više od 6 miliona evra.

Šibalija je navodno u prethodnih nekoliko meseci, poslujući preko svog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, od firmi koje se pretežno bave trgovinom žitarica uzimao veće količine novca i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, pod izgovorom da će to koristiti za finansiranje poljoprivredne proizvodnje lokalnih paora koje je sam okupljao i organizovao. Za preuzeti novac i repromaterijal trebalo je da isporuči žitarice iz ovogodišnjeg roda. To se, međutim, nije dogodilo.

Kako se i sam bavio trgovinom žitarica, on je od lokalnih paora uzimao veće količine robe, pretežno pšenice, suncokreta i kukuruza, ali mnogima do današnjeg dana nije isplatio ni dinara, piše „Politika“.

Oštećeni seljaci su ostali i bez para i useva, praktično na ivici egzistencije., u godini koja je za poljoprivrednike bila jedna od najtežih u poslednjih nekoliko decenija.

Kako se navodi, Dragan Šibalija je, uz asistenciju svog oca Milorada Šibalije, za nekoliko meseci uzimao od prijatelja, poznanika i rođaka pozajmice u novcu, uz obećanje da će im sve vratiti u najkraćem roku što se nije dogodilo.

Među prevarenima se našlo i nekoliko banaka od kojih je uzeo velika novčana sredstva, za finansiranje poljoprivredne proizvodnje, koja potom nije vraćao u skladu sa potpisanim obavezama iz ugovorima o kreditu. Kako se navodi, Šibalija je od banaka uzeo iznos od preko milion evra, a navodi se da je ukupna imovinska korist koju je pribavio prelazi iznos od 6 miliona evra.

Kada su seljaci i firme shvatili da su prevareni i kada su od Šibalije zatražili da izmiri dugove, on je odlučio da izbegne ispunjenje obaveza govoreći kako ima psihičke probleme. Sredinom septembra je proveo gotovo dve nedelje u Kliničkom centru u Novom Sadu o čemu pojedini mediji imaju i dokaze. Prevareni saradnici sada sumnjaju da će pokušati da izbegne vraćanje dugova predstavljajući sebe kao neuračunljivog, a na taj način pokušati da izbegne i izmirenje dugova.

Mediji pišu da je protiv Šibalije započeta u toku opsežna istraga policije i Tužilaštva. Oštećeni su protiv njega već podneli nekoliko krivičnih prijava. A predistražne radnje privode se kraju.

Dragan Šibalija: Prevaren sam

Šibalija je u izjavi za medije naveo da je doveden u zabludu te da je njegova imovina zapravo oteta.

– Mene lično i moje poljoprivredno gazdinstvo su doveli u zabludu i lažnim obećanjima preuzeli moju ličnu imovinu, dovodeći me u nezavidan položaj prema društvu i okolini. Zbog toga, ne preostaje mi ništa drugo, nego da sudskim putem dokažem njihovu nameru – rekao je za „Politiku“, izbegavajući konkretne odgovore na pitanja o prevarenim poljoprivrednicima i bankama.

Milorad Šibalija: Moj sin je dužan

Draganov otac Milorad Šibalija priznao da je njegov sin u velikim dugovima, navodeći da nije znao ni za šta od toga.

– Pravio je on s ljudima ugovore da će isporučiti određenu količinu pšenice, ali nije dobio ništa sa zemlje, svi prinosi su bili nula. Još ništa nije aktivirano u tužilaštvima, samo određene firme imaju svoja potraživanja, dobijaju sporove, idu na naplatu, a kako će se naplatiti, ne znam. Moj sin je obrađivao 700 jutara državnog zemljišta na osnovu prečeg prava korišćenja po osnovu stočnog fonda – kaže MIlorad i dodaje da je njegovom sinu pre mesec dana uzeta farma vredna pet miliona evra, te da je Dragan ostao na ulici, bez dinara.

Izvor: Politika, mojnovisad

Promenada Novi Sad namagarčila kupce, reklamirali poklon kartice, ljudi kupovali kao ludi pa ostali kratkih rukava

30 Shares
Share via
Copy link