Magazin Novi Sad

Miloš Vučević ignoriše građane Petrovaradina, Podgrađe pretvoreno u muzičku binu

podgradje-petrovaradin-tvrd
Foto: NSEPK/ J. Ivanović

Nezadovoljni stanovnici Petrovaradina, odnosno Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, zbog nesnosne buke i “muzičke torture” koju su u ovoj stambenoj zoni od preko 1.000 stanovnika doživeli i bolesnici koji se leče u Vojnoj bolnici za doček Nove godine i dan nakon toga – uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada 5. januara.

Međutim, pismo koje je objavila Bojana Karavidić, novinarka i predsednica udruženja „Suburbium“, sa još 24 potpisnika stanovnika Podgrađa ostalo je bez ikakvog odgovora.

Pismo upućeno gradonačelniku Milošu Vučeviću koji se oglušio na pismo građana svog grada, objavljujemo u celosti:

– Poštovani gradonačelniče Novog Sada, želimo Vam srećnu, spokojnu i za san tihu Novu godinu. Na žalost, građani Podgrađa Petrovaradinske tvrđave nisu imali za san tihu noć 31. decembra 2021. i 1. januara 2022. kada je ova STAMBENA ZONA u kojoj je najmanje 1000 žitelja, pretvorena u MUZIČKU BINU sa tri „stejdža“ ispred Vojne bolnice i naših spavaćih soba.

Buka spada u zagađenje životne sredine, pa Vam se kao osobi na čelu Grada obraćamo da biste nas ubuduće zaštitili od nasrtaja na san. I ne samo to. Ponosni smo na titulu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, ali smo istovremeno uznemireni njenim sprovođenjem u prostoru namenjenom stanovanju. Buka ne odražava kulturu i sprovođenje evropskih normi koje građanima koji kao poreski obveznici doprinose punjenju gradskog budžeta, obezbeđuje sigurnost življenja.

Ovog puta, stanovnici Podgrađa bili su i fizički ugroženi. Te dve „turbo“ večeri presretani smo od nepoznatih lica sa pitanjem „Kuda idete, gde stanujete, da li imate flašu pića u torbi?“, ulično osvetljenje bilo je zamračeno, Varadinski most preprečen kablovima. Javni saobraćaj preko Varadinskog mosta bio je ukinut tri dana uoči Nove godine i preusmeren na Žeželjev most, pa su stanovnici Majura i Podgrađa koji nemaju auto morali da idu pešice u Novi Sad. Podgrađe – Donji grad Petrovaradinske tvrđave, barokna baština iz 18. veka je jedinstvena celina sa Gornjim gradom, a to što je ŽIVA STAMBENA CELINA uvrštava ga u samo nekoliko takvih tvrđava u Evropi.

Stoga ne pristajemo da budemo u getu kao što se događalo od 30. decembra 2021. do 2. januara 2022. kada je barikadama bio onemogućen i pristup vozilima hitne pomoći. Molimo Vas da nam objasnite po kojim zakonskim propisima se STAMBENA ZONA PODGRAĐA PETROVARADINSKE TVRĐAVE preko noći pretvorila u „zabranjeni grad“ u kome njegovi stanovnici postaju muzejski eksponati. Nadamo se da ćemo titulu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“ odbraniti u skladu sa potrebama građana, ne ugrožavajući njihove svakodnevne potrebe, aktivnosti i miran san.

Početak nas je obeshrabrio, jer smo se našli u getu bez prava kretanja ulicama u kojima su naši domovi. Osim toga, ogromna buka i fizički devastira ovu arhitektonsku baštinu – barokne zgrade u Podgrađu. Kao stanovnici STAMBENE ZONE PODGRAĐA PETROVARADINSKE TVRĐAVE, zahtevamo da budemo pregovarači o svim budućim javnim dešavanjima koja prete da ugroze naš svakodnevni život.

Mi, stanovnici Podgrađa želimo da budemo aktivni subjekti, a ne objekti ili kulise ispred kojih se odvijaju nečiji projekti. To podrazumeva nesmetani pristup osnovnim komunalnim potrebama, uključujući pre svega javni prevoz. Takođe, to se odnosi i na problem bezbednosti – od javne rasvete, do javne higijene. Podsetićemo Vas da se čišćenje ulica Podgrađa odvija jedino pre i nakon EXIT-a i Festivala uličnih svirača – glasi otvoreno pismo stanovnika Podgrađa.

Podsetimo, na adresu gradonačelnika Miloša Vučevića dan nakon blokade Preradovićeve ulice (3. januara) u Petrovaradinu stigao je još jedan dopis sa 3 zahteva. Inicijativa građana “Za bolji Petrovaradin” uputila je zahteve Gradu Novom Sadu kako bi rešili goruće probleme koji im oteževaju i remete svakodnevnicu.

Zahtev građana upućen Gradu odnosi se na organizaciju teretnog saobraćaja i regulisanje saobraćaja u Petrovaradinu. Dalje, na izmeštanje kulturnih sadržaja u Podgrađu koji zatvaraju saobraćaj i izgradnju centralnog prečistača vode za Novi Sad kod fabrike Pobeda.

Učestale saobraćajne nesreće u kojima stradaju deca, neosvetljene ulice, problem pešačkog u Reljkovićevoj ulici, gde deca svaki dan moraju da pređu poluobeležen prelaz, teretna vozila koja stvaraju nepodnošljivu, zaglušujuću buku, samo su neki od problema koje je u razgovoru za Luftiku naveo Miroslav Ajduković ispred Inicijativa građana “Za bolji Petrovaradin”.

Oni traže hitan sastanak sa predstavnicima gradske vlasti. Navedeni rok za odgovor je 21. januar, ili će u suprotnom, kako su naveli, nastaviti sa protestima i blokadama.

Deca stradaju na ulicama Petrovaradina, posle Gradića počinje geto i sve je gore i gore

90 Shares
Share via
Copy link