Uncategorized

Poboljšajte statistiku – pronađite svoj prvi onlajn posao

Ovo je poruka Borisa Hegediša „mobilajzera“ onlajn platforme za spajanje frilens radnika/ca iz celog sveta sa poslodavcima iz severne Amerike i Australije. Učesnice radionice održane u Novom Sadu​ pod naziovom „Kako započeti i uspešno razviti online karijeru“ imale su priliku da čuju kako funkcioniše svetska onlaj platforma „Upwork“ i dobiju savete kako da se što bolje na njoj predstave i dobiju posao.

Žena na ovoj platformi ima manje od 10 posto, a programiranje kao najbolje plaćeno zanimanje uopšte nije toliko teško kao što većina žena misli. Tokom trosatne radionice realizovane u okviru konferencije „Woman in IT 2“, a u organizaciji udurženja Biznisnova, predstavljen je koncept rada ove platforme, a voditelj je podelio svoje lično iskustvo što su učesnice ocenile kao najvrednije. Kompanija „Upwork“ posreduje između talenta i mogućnosti tj. spaja one koji traže posao sa poslodavcima. Oblasti traženih poslova uključuju ne samo programiranje i veb dizajn kako se to obično veruje, već i administrativne poslove, prevode, marketing, računovodstvo itd.

„Za početak vam je potrebno znanje engleskog jezika i dovoljno veština za obavljanje nekog od poslova iz ponuđenih oblasti. Ono što trebate da izbegavate jeste da se klijentu obraćate u šablonu i isuviše formalno. Budite otvoreni, konkretni i kreativni jer je to najboilji način da vas poslodavac zapazi i angažuje“, rekao je Hegediš ispred 47 žena koje su prisustvovale ovoj informativnoj radionici.

Velika pažnja bila je posvećena i principu plaćanja putem ove platforme koji je i dalje u takozvanoj sivoj zoni zakona – nedovljno uređen kao i sam frilens rad. U proseku na ovoj platformi zaradi se oko 20 dolara na sat ali je za isplatu potrebno čekati i do tri nedelje.

Slede dve radionice u okviru ove konferencije i to 24. novembra u 17 časova „Sadržaj i kontent marketing“ i 25. novembra u 18 časova „Programiranje u HTML&CSS“ obe u Hub&Coworking prostoru „Apolo“ u novosadskom Apolo centru.

Konferencija Woman in IT ima za cilj da ukaže na važnu ulogu koju IT sektor može imati u stvaranju povoljnih i dugoročnih mogućnosti za razvoj karijere za žene i devojke u Srbiji iutiče na otklanjanje rasprostranjenog stereotipnog mišljenja da IT sektor nije za žene.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link