Magazin Srbija

A za Prvi maj 200 otkaza! Masovno otpuštenje radnika PKC iz Smedereva

U Fabrici kablova za automobilsku industriju PKC u Smederevu, čak 200 radnika je dobilo otkaz, piše portal Nova.rs.

– Zvanično, otpušteno je nas 200. Sa prvom turom otkaza, to je ukupno 350. Nezvanično – ko zna koliko nas je ostalo bez posla – kaže za Nova.rs Saša Đorđević, koji je Prvi maj dočekao sa uručenim otkazom u Fabrici kablova za automobilsku industriju PKC u Smedrevu, koja je, inače, na listi onih kojima Srbija plaća značajne subvencije iz državne kase.

Njegov rad na neodređeno u ovoj smederevskoj fabrici trajao je tačno 59 dana. Otkaz mu je uručen kao “čestitka” za Praznik rada – 30. aprila. Prethodno je, kao i ostalih zvanično 199 kolega, o otkazu obavešten SMS-om.

– Poruku sam dobio 28. aprila popodne, da sutradan dođem u fabriku i potpišem rešenje o otkazu. I potpisao sam. Ugovor mi tako prestaje na jučerašnji dan, 30. april. Da, baš uoči Praznika rada – kaže za Nova.rs Saša Đorđević, bivši radnik Fabrike kablova za automobilsku industriju PKC u Smederevu.

Na pitanje koliko je ukupno kolega dobilo otkaz u vanrednom stanju, Đorđević odgovara – ko bi ga znao.

– Prva grupa radnika, njih 150, otpuštena je polovinom marta. Firma manipuliše brojem radnika i zaposlenih. To je kod njih relativno – jedne otpuštaju, druge zapošljavaju. U drugoj grupi koja je sad otpušena ima nas 200, to je zvanični podatak. A mi znamo da nas je mnogo više bilo zaposlenih preko agencije Trenkvalder – ističe Đorđević.

On dodaje da su otpušteni radnici prethodno pričali sa glavnim menadžerom kompanije i menadžerom za ljudske resurse upitavši ih jesu li morali baš otkazi.

– Rekli su nam da, kao velika kompanija, nemaju pravo na uplatu minimalaca za radnike od države. Inače bi nas zadržali. I da će nas, od septembra kad krene proizvodnja, sigurno zvati prve da se vratimo –  rekao je Đorđević.

Juče je deo otpuštenih radnika podneo prijave Inspekciji rada.

Ova kompanija, inače, je već na subvenicijama države. Do sada je dobila skoro 14 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije.

Gazda Milorad zaposlio 10 radnika koji su dobili otkaz u vreme epidemije

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

246 Shares
246 Shares
Share via
Copy link