Ljubimci

Pitanja o psima koja se najviše pretražuju na Internetu

Vlasnici pasa često pretražuju Internet u potrazi za odgovorima na pitanja koja ih zanimaju u vezi sa njihovim kućnim ljubimcima. Sada znamo i koja su pitanja o psima bila najguglanija u 2016, a rezultati bi mogli da vas iznenade

 1. Koliko dugo pas nosi kučiće?

Ženka psa skotna je oko 63 dana, odnosno nešto više od dva meseca. Svako tromesečje traje oko 21 dan.

 1. Da li je Šilja pas?

Šilja, jedan od glavnih Diznijevih junaka, prvi put se pojavio 1932. godine kada se zvao Dippi Davg. I da, Šilja je pas, tačnije bio ja zamišljen kao antropomorfni pas.

 1. Zašto me moj pas liže?

Postoji nekoliko razloga: može biti povezano sa psećim čulima (mirišete dobro, mokri ste ili znojavi) ili pas želi da vam pokaže da vas voli. Ponekad, kada pas stalno liže jedno te isto mesto, to može biti znak nekih negativnih osećaja. Na primer, ako pas stalno liže zvono koje zvoni to znači da oseća teskobu ili je zabrinut.

 1. Kako znati koliko je pas star?

Pravilo da sedam psećih godina odgovora jednoj ljudskoj godini nije potpuno tačno. Koliko pas ima ljudskih godina obično određuje njegova veličina, ali razlike se počinju pojavljivati tek nakon šest ili sedam godina. Sa šest godina mali pas će imati 40 ljudskih godina, dok će veći pas imati 45 godina.

 1. Šta se dogodi kada pas pojede čokoladu?

Sastojak čokolade opasan za pse je teobromin koji ima svojstva slična kofeinu. U medicini se koristi kao diuretik, za stimulaciju rada srca i za opuštanje mišića. Količina teobromina u čokoladi zavisi od toga koliko kakaoa čokolada sadrži, odnosno koliko je tamna i pržena. Bela čokolada sadrži vrlo malo teobromina (ali zbog velike količine mleka i šećera psu bi verovatno i od nje bilo zlo), dok su čokolada za kuvanje i vrlo tamna čokolada najgore za psa. Za psa srednje veličine koji teži oko 20 kilograma, 30 grama tamne čokolade ili 220 grama mlečne čokolade biće dovoljno da pas pokaže znake trovanja čokoladom.

10-rasa-pasa-idealnih-za-zaposlene-st-bernard

 

 1. Kako se rešiti mirisa tvora na psu?

U područjima sveta u kojima žive tvorovi neretko se dogodi da tvor pošprica psa tečnošću neprijatnog mirisa. Najbolje je psa nasprejati sprejem namenjenom uklanjanju mirisa tvora, a ako ne deluje, napravite mešavinu od tri dela hidrogen peroksida, jednog dela sode bikarbone i jedne kašičice deterdženta za pranje sudova i nanesite je na pošprican deo tela psa pazeći pritom da mešavina ne uđe u oči ili usta.

 1. Kako da pas prestane da laje?

Stručnjaci daju nekoliko saveta: uklonite ono zbog čega pas laje; ignorišite lajanje; naučite psa da ne reaguje na ono zbog čega laje; naučite psa inkompatibilna ponašanju poput toga da legne na svoj krevet; pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti kako bi se izmorio.

 1. Može li se Neosporin staviti na psa?

Neki izvori kažu da, neki ne – pas može polizati mast umesto da ona pomogne u zarastanju rane. Jedan od saveta je da se Neosporin koristi samo ako je rana na vrhu glave psa, odnosno van njegovog domašaja ili ako se radi tek o površinskoj ogrebotini. U svakom slučaju, pitajte za savet veterinara.

 1. Kako se rešiti buva na psu?

I u ovom slučaju puno je načina kako se rešiti buva, od onih prirodnih do manje prirodnih.

 1. Koliko benadrila mogu dati svome psu?

Benadril je siguran za psa, ali treba ga koristiti u tačnoj meri koja iznosi dva miligrama po jednom kilogramu psa, dva do tri puta dnevno. Previše benadrila može izazvati zdravstvene probleme poput glaukoma, visokog krvnog pritiska ili kardiovaskularnih bolesti. Takođe, nemojte koristiti benadril u tečnom obliku jer sadrži kilitol koji je toksičan za pse.

Evo kako da produžite život svom psu

zadovoljna

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

8 Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap