Ljubimci Magazin

Srbi ih obožavaju, a u nekim zemljama su zabranjeni: Velike maze ili najopasniji psi na svetu?

pitbul

Pit bul je rasa koja je stvorena kako bi bila od velike koristi vlasnicima prilikom lova, ali i za čuvanje stoke. Međutim, usled neadekvatne socijlizacije, ukrštanja rasa i nemara ljudi, ovi psi su postali jedna od najopasnijih rasa na svetu.

Toliko opasni da je u pojedinim zemljama njihovo čuvanje zabranjeno.

Stručnjaci, ipak naglašavaju da je uz adekvatnu dresuru moguće pripitomiti ove pse.

Pit bul je rasa koja je nastala u Velikoj Britaniji u 19. veku. U 19. veku ova rasa stiže i u Ameriku, a od 1898. godine postaje priznata rasa od strane Britanskog uzgajivačkog kluba. Zbog loše brige vlasnika tokom 20. veka su stekli lošu reputaciju.

Kako APBT nije FCI priznat ne postoji striktno određen kriterijum za izgled, te mogu dosta varirati izgledom i veličinom. Ono što je kod ove pasmine najbitnije jeste upravo njihov karatker.

Ipak može se reći da su mužjaci teški do 28 kilograma, dok ženke retko prelaze 23 kilograma. Spadaju u srednje velike pse (uglavnom do 55 centimetara visine).

Dlaka im je kratka, tanka i glatka. Može biti bilo koje boje, osim sive, ali su najčešće crni i jelen-crvenkaste boje. Mišićavog su tela, malih ušiju i bademasto postavljenih očiju.

pit-bul

NARAV

Narav je ono po čemu svi poistovećuju Američkog pit bul terijera, pa je neretko u vrlo negativnoj konotaciji kao veoma agresivan pas.

Iako je istorijski gajen za borbu sa bikovima i drugim psima, dobro dresiran pit bul ima zapravo vrlo stabilan temperament.

Zbog svoje genetike oni zahtevaju treninge i socijalizaciju od malih nogu. Znaju biti agresivni prema drugim psima, posebno ukoliko su veći od njih i ako ih dožive kao pretnju.

ZDRAVLJE I NEGA

Zahtevaju svakodnevnu šetnju i vežbanje. Već smo pomenuli, dresura i socijalizacija je veoma, veoma bitna kod ove pasime, pa treba početi rano.

Zbog kratke dlake ne zahtevaju posebnu negu i lako se održavaju povremenim kupanjem.

Kako bi se zadržao sjaj dlake preporučuje se četkanje tvrdom četkom. Ne podnose hladno vreme previše, pa se ne preporučuje da dugo provode vreme napolju zimi.

U principu su američki pit bul terijeri zdrava pasima, ali neke od najčešćih bolesti sa kojima se suočavaju su displazija kukoa, alergije i srčani problemi.

10 najodanijih rasa pasa koji će dati i svoj život za vas

Izvor: Stil

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
176 Shares
176 Shares
Share via
Copy link