Putovanja

Pirot – gastronomski raj Srbije

Pirot je gastronomski dragulj Srbije i veoma interesantna turistička destinacija. Brojni restorani i hoteli u Pirotu nude posebnu vrstu gostoprimstva kakva se retko gde sreće. Ovo je lep gradić na istoku Srbije i da je, recimo u Bugarskoj, Turskoj ili Grčkoj, srpski turisti bi se otimali da dođu tamo. Ovako, pošto je u Srbiji, nije im zanimljiv. Barem zasad.
pirot-hotel-stara-planina
Obronci Stare planine
Pirot nije teško naći. Na autoputu kod Niša se odvojite za Pirot i Sofiju. Možete da idete pravo, preko Bele Palanke, ili da se odvojite nešto ranije, kroz planinske puteve. Ovaj kraj je predivan, iznad su planinski vrhovi probijaju oblake, a smenjuju se livade i polja lavande. Gore je čist planinski vazduh. a građevinske mašine su na svakom kilometru puta. Brojni građevinari rade na izgradnji novog puta, koji će, sva je prilika, već 2016. biti prava pista.
hotel-pirot-crystal-lights
Apartman u hotelu Crystal Lights
Pirot je gradić koji će vas osvojiti na prvi pogled. Ovde ima sve više hotela, smeštaja i prenoćišta sa doručkom. Jedan od njih je sjajni hotel “Crystal Lights”, a domaćin Milan Nikolić će se pobrinuti da vam sve bude potaman. I više od toga. Sve sobe imaju klimu, TV i besplatan internet. Cena za komfornu dvokrevetnu sobu je nešto manje od 30 evra, a u to je uračunat i doručak. Do centra Pirota odatle imate manje od 10 minuta peške.
pirot-trojka-teleci-ribic
Teleći ribić u “Trojci”
Glavni adut Piroćanaca je gastronomija. U Pirotu restorane ne zovu restoranima, nego, po starinski, kafanama. Svi su čuli za pirotske peglane kobasice, koje zaista jesu specijalitet, a sjajne su u “Dvojci”. Ali pored toga, ovaj kraj ima sjajnih specijaliteta. Teleći ribić se sprema u svim krajevima Srbije, ali ja nigde nisam probao tako ukusan kao u pirotskoj “Trojci”. Samo ovde obavezno tražite fiskalni račun kako ne biste platili 20% skuplje. Tu su još i “Kraljevi konaci”, “Ledena voda” i brojne druge gastro oaze. Svuda je veliki specijalitet “ovča pljeskavica”, pravi delikates koji se pravi od ovčetine.
hoteli-pirot-gastronomija
“Rustični meni”
Specifičnost Pirota su i pice sa “domaćinskim” ukusima – pice sa čvarcima ili ovčetinom, staroplaninske ili rustučne pice. U Pirotu se prodaje i najjeftiniji sladoled u Srbiji. Kugla ledene poslastice je 10 dinara, a litar limunade neverovatnih 60 dinara!
pirot-smestaj-momcilov-grad
Momčilov grad
U centru Pirota je lep park i Momčilov grad, ostaci tvrđave iz XIV veka.
Kroz opštinu Pirot protiče nekoliko prelepih reka: Jerma, Nišava, Visočica, Temštica, Rasnička reka. Ceo kraj ima mnoštvo klisura od kojih zastaje dah, a tu je i nekoliko pećina posebno zanimljivih avanturistima i speleolozima.
Kroz Pirot možete da prođete i ako idete na letovanje u Grčku, ukoliko se opredelite za veoma dobar put kroz Bugarsku.
Sve u svemu, ko jednom dođe u Pirot, uvek će se vraćati.

 

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link