Putovanja

Pirot – gastronomski raj Srbije

Pirot je gastronomski dragulj Srbije i veoma interesantna turistička destinacija. Brojni restorani i hoteli u Pirotu nude posebnu vrstu gostoprimstva kakva se retko gde sreće. Ovo je lep gradić na istoku Srbije i da je, recimo u Bugarskoj, Turskoj ili Grčkoj, srpski turisti bi se otimali da dođu tamo. Ovako, pošto je u Srbiji, nije im zanimljiv. Barem zasad.
pirot-hotel-stara-planina
Obronci Stare planine
Pirot nije teško naći. Na autoputu kod Niša se odvojite za Pirot i Sofiju. Možete da idete pravo, preko Bele Palanke, ili da se odvojite nešto ranije, kroz planinske puteve. Ovaj kraj je predivan, iznad su planinski vrhovi probijaju oblake, a smenjuju se livade i polja lavande. Gore je čist planinski vazduh. a građevinske mašine su na svakom kilometru puta. Brojni građevinari rade na izgradnji novog puta, koji će, sva je prilika, već 2016. biti prava pista.
hotel-pirot-crystal-lights
Apartman u hotelu Crystal Lights
Pirot je gradić koji će vas osvojiti na prvi pogled. Ovde ima sve više hotela, smeštaja i prenoćišta sa doručkom. Jedan od njih je sjajni hotel „Crystal Lights“, a domaćin Milan Nikolić će se pobrinuti da vam sve bude potaman. I više od toga. Sve sobe imaju klimu, TV i besplatan internet. Cena za komfornu dvokrevetnu sobu je nešto manje od 30 evra, a u to je uračunat i doručak. Do centra Pirota odatle imate manje od 10 minuta peške.
pirot-trojka-teleci-ribic
Teleći ribić u „Trojci“
Glavni adut Piroćanaca je gastronomija. U Pirotu restorane ne zovu restoranima, nego, po starinski, kafanama. Svi su čuli za pirotske peglane kobasice, koje zaista jesu specijalitet, a sjajne su u „Dvojci“. Ali pored toga, ovaj kraj ima sjajnih specijaliteta. Teleći ribić se sprema u svim krajevima Srbije, ali ja nigde nisam probao tako ukusan kao u pirotskoj „Trojci“. Samo ovde obavezno tražite fiskalni račun kako ne biste platili 20% skuplje. Tu su još i „Kraljevi konaci“, „Ledena voda“ i brojne druge gastro oaze. Svuda je veliki specijalitet „ovča pljeskavica“, pravi delikates koji se pravi od ovčetine.
hoteli-pirot-gastronomija
„Rustični meni“
Specifičnost Pirota su i pice sa „domaćinskim“ ukusima – pice sa čvarcima ili ovčetinom, staroplaninske ili rustučne pice. U Pirotu se prodaje i najjeftiniji sladoled u Srbiji. Kugla ledene poslastice je 10 dinara, a litar limunade neverovatnih 60 dinara!
pirot-smestaj-momcilov-grad
Momčilov grad
U centru Pirota je lep park i Momčilov grad, ostaci tvrđave iz XIV veka.
Kroz opštinu Pirot protiče nekoliko prelepih reka: Jerma, Nišava, Visočica, Temštica, Rasnička reka. Ceo kraj ima mnoštvo klisura od kojih zastaje dah, a tu je i nekoliko pećina posebno zanimljivih avanturistima i speleolozima.
Kroz Pirot možete da prođete i ako idete na letovanje u Grčku, ukoliko se opredelite za veoma dobar put kroz Bugarsku.
Sve u svemu, ko jednom dođe u Pirot, uvek će se vraćati.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Aleksandar Ivanišević

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link