Balkan Magazin

Pogledajte kako se širi rupa u zemlji nakon razornog zemljotresa u Petrinji (VIDEO)

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani, kod Petrinje posle zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i posle geoloških ispitivanja biće odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su danas geolozi.

– Reč je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmerama – rekao je Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i da je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letelicama kako bi se utvrdilo da li ima i više rupa u zemlji u okolini.
“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku.

– Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti da li je potrebno i mogu li se uopšte takve rupe sanirati – zaključio je Terzić, a prenosi Tanjug.

Petrinja: Odjednom ti se sruši grad i nema ga više

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
88 Shares
Share via
Copy link