Magazin

Petar se pre 30 godina ukrcao na brod i više se nikada nije vratio kući, sada su ga pronašli živog u Španiji

petar-mornar

Mornar Petar Marčinko, koji je nestao pre 30 godina iz Čepikuća na samom jugu Hrvatske, pronađen je u Španiji, gde i danas živi.

Policija je, kako prenosi DuList, obavestila porodicu pronađenog Marčinka, a on je u međuvremenu izbrisan iz evidencije nestalih.

Javnost još ne zna razlog njegovog misterioznog odlaska u Španiju pre 30 godina i zašto nikada nije kontaktirao svoju porodicu, piše Večernji list.

Poslednji podatak o njemu bio je u aprilu 1992. godine, kada se kao 39-godišnjak iskrcao sa broda Dubrovnik u Hihonu u Španiji i od tada mu se gubi svaki trag.

Tek 30 godina kasnije, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dobila je ove nedelje potvrdu od međunarodnih institucija sa kojima su sarađivali u proveri dokumenata koji su se nedavno pojavili u policijskoj stanici Ston na njegovo ime.

mornar-2
FOTO: NESTALI.HR / SCREENSHOT

Nakon detaljne provere, Marčinko je pronađen živ u Španiji.

DuList je sredinom decembra posetio Marčinkove rodne Čepikuće tragom informacije o pronađenim dokumentima te su im tada njegovi sumeštani o njemu istakli sve najbolje. Svi su se nadali da su dokumenti zaista njegovi i da je živ.

Njegovi susedi iz sela Čepikuća za njega su imali samo reči hvale.

– Za mene je kao momak bio ‘prva liga’… Iz istog smo sela, s njime sam, što se kaže, cigar delio. Nije bio ni oženjen, niti je imao dece. Ima četiri brata, dva su pokojna, a dva su živa. Jedan je u Kanadi, drugi u Francuskoj. Svakome je volio pomoći, nije nikada nikome bio dužan. O njemu mogu reći sve najbolje, nisam nikada čuo da je s nekim imao problema i to će svako reći. Niko nema šta da mu prigovori. Bio je odličan, predobar, bio je miran – rekao je jedan od njih.

Prema rečima jednog suseda, Petar je trebalo da se ukrca na brod za Kanadu da ode kod brata, ali iz nekog razloga, on to izgleda nije učinio, nego se iskrcao u Španiji.

Mornar Popaj je zaista postojao, tukao je sve redom i imao urnebesan nadimak

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link