novi-sad
Magazin Vesti Novi Sad

Pet predrasuda koje rođeni Novosađani imaju prema svima

Bili rođeni Novosađani ili ne, domaći ili dođoši, svi se jednako borimo sa predrasudama. Postoje predrasude koje imaju samo rođeni Novosađani prema svima drugima.

Zbog toga vam oni savetuju da se pazite, jer „pravi“ Novosađani vas uvek posmatraju, a prepoznaće da niste rođeni Novosađani po tome šta ste obukli, gde ste izašli, gde ste pili kafu, kako ste pričali…

Ovo su 5 predrasuda koje rođeni Novosađani imaju prema drugima.

Mesto za kafu

Novosađani će uvek tražiti da odu na kafu na urbana, fensi mesta u gradu, ali nikako neće birati ona mesta gde će njih svi moći da vide. Oni vole druge da posmatraju, a ne njih drugi. Kako bi to rekli rođeni Novosađani, samo za one koji nisu iz Novog Sada je centar grada u isto vreme i centar sveta.

Način govora

Novosađanin će prepoznati Novosađanima prvo po govoru. Ne radi se tu samo o akcentu, već i o frazama, žargonskim izrazima i uzrečicama. Novosadski lokalizmi se često menjaju, pa je tako gari već na neki način zastareo. Nekada se čini da su novosadski izrazi poput nekakvih šifri koje se brzo menjaju i niko drugi osim Novosađana ne može da ih razume.

Oblačenje

Novosađani se oblače neupadljivo, jer su upadljivi svi ostali čiji stajling će uvek prokomentarisati.

Mesto stanovanja

Zna se koje krajeve Novog Sada su zauzeli starosedeoci, a koji su rezervisani za studente, dođoše i sve ostale.

Mesta za izlazak

Prave i jedinstvene primerke rođenih Novosađana nikada nećete videti u ulici Laze Telečkog, jer tu izlaze svi drugi koji nisu „pravi“. Možda su i Novosađani nekada, dok su bili tinejdžeri, pokušali da se uklope u masu u ulici Laze Telečkog, ali su vrlo brzo shvatili da su za njih više neka urbana mesta. Od tog momenta više nikada nisu noću kročili u ulicu Laze Telečkog, jer tu izlaze studenti iz drugih mesta, dođoši i svi drugi.

Više o tome zašto ne treba posetiti Novi Sad

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

13 Comments

Klikni da komentarišeš

  • Oh Marina… toliko neprofisionalizma i, izvinjavam se, ali i gluposti od textova odavno nisam „citao“. Cak ste postali i zanimljivi 🙂

    • Saro,sovinizam se vidi sa tvoje strane,posto si uperila prst.Nego hajde vrati se tamo gde je lepo,fino,kulturno.

  • A kojoj grupi pripadaju žene koje ispred svake druge prodavnice u gradu, frizerskog ili kozmetičkog salona….sređene i našminkane stoje dve po dve sa cigaretama u ruci? I ne baš lepa slika za videti.

  • Hahahahaha! Volim MOJ Novi Sad, a ti devojčice pookni! I moje PRAVE Novosadjane koji izlaze u Absolut, Dum Dum, Bezec, Izbu… pa opet pookni … i lepo se provedi u LT!!!

  • Marina, Marina… Ostavite se, devojko, novinarskog pera/tastature i latite se nečega u čemu možete biti uspešni.

  • VolEm kad upoznam garija u gradu i kad shvatim da nismo izumrla sorta. Mogu se sloziti delimicno samo sa jednom, nabrojanom stvari, da se razlikujemo po govoru, sto je i normalno, ima ljudi sa raznih strana. Za ostalo grdno gresite.

  • Veću glupost ne pročitah poodavno. Doduše, nekima je to što su rođeni u NS najveći uspeh u životu, takoreći titula, bez obzira kakvi stvarno seljoberi bili (po ponašanju).