Magazin Srbija

Šef Levijatana Pavle Bihali za izbore muljao sa lažnim pečatima i overiteljima

Pavle Bihaili
Foto: Nova.rs

Ruski manjinski savez, koji predvodi “levijatanac” Pavle Bihali, u Opštini Novi Beograd predao je potpise za listu koju je “overio” čovek koji niti je overitelj, niti je ikada bio zaposlen u toj opštini, navodi se u dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid.

Takođe, pečat koji je korišćen za overu iz upotrebe je izbačen septembra 2005, a uništen je 2009.

Lista Ruski manjinski savez, koju čine Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi i Pokret Grka Srbiza, a čiji je nosilac Pavle Bihale Gavrin, prihvaćena je kao manjinska tek nakon odluke Upravnog suda.

RIK je prethodno odbio da je kao listu nacionalne manjine, jer nije uspela da dokaže da je manjinska. Usledila je žalba Sudu, nakon čega su proglašene i gradska i parlamentarna lista.

Međutim, naknadno je utvrđeno da su sporni i sami potpisi za proglašenje liste.

Foto: Izvor RIK

 

Naime, prema dokumentaciji u koju je portal Nova.rs imao uvid, RIK se obratio Opštini Novi Beograd, od koje je tražio da dostavi odgovor na pitanje da li su u opštinskim knjigama upisane overe izjava birača o podršci Izbornoj listi pod nazivom Ruski manjinski savez, a od strane overitelja Ivana Marića.

Republička izborna komisija je navela i da je RIK utvrdio da je podneto 490 izjava birača da podržavaju rusku listu, koje je, prema podacima iz tih izjava, overila Opštinska uprava Novi Beograd uz korišćenje pečata sa oznakom III.

Takođe, RIK je pitao i da li se u opštinskoj upravi nalaze primerci overenih izjava birača o podršci Ruskom manjinskom savezu, u kom broju i sa kojim datumima overe.

Međutim, kako piše u odgovoru Opštine Novi Beograd, ispostavilo se da “overitelj” Ivan Marić nije zaposlen niti je ikada bio zaposlen u Upravi te opštine. Takođe, u odgovoru piše da opštinska uprava nije overila nijednu izjavu birača da da podržava listu pod nazivom Ruski manjinski savez.

Izvor: RIK

 

U odgovoru RIK-u navodi se i da je pečat koji je korišćen za overu izjava bio u upotrebi od 4. maja 2005. do 6. septembra iste godine, a uništen je “komisijski” 6. avgusta 2009.

Piše i da ispod imena “ovlašćenog overitelja” na izjavi koju je kao uzorak RIK dostavio Opštini Novi Beograd kao mesto i adresa upisano je “Gradska uprava N. beograd”, što je, kako se navodi, pojam koji ne postoji.

Sve ovo navodi na sumnju da je Ruski manjinski savez falsifikovao potpise, a sve je otkriveno 24. marta, nakon što je doneta odluka o zbirnoj izbornoj listi.

Kako su preneli mediji, Opština Novi Beograd najavila je podnošenje krivične prijave, a nije poznato da li je šta je nakon toga učinjeno.

Lista iza koje je stajao Pavle Bihali učestvovala je na izborima i postojala je mogućnost da sa verovatno falsifikovanim potpisima uđe u Skupštinu.

Prema dostupnim podacima, ruska lista osvojila je 0,25 odsto glasova.

Snimio emisiju o „Levijatanu“, napali ga da je pedofil i pretili mu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

134 Shares
134 Shares
Share via
Copy link