Magazin

Par odabrao život bez dece, muž u 34. godini odradio vazektomiju: “Želimo mir i tišinu”

vazektomija
Foto: Indi Uribe/Facebook

Život bez dece za neke je kletva, a nekima životni odabir.

Australijanac Heraldo Uribe i njegova supruga Indi bez ustručavanja priznaju da su presebični i da previše uživaju u zajedničkom životu da bi imali decu, a kako bi bili sigurni da se nijedno dete neće ‘zalomiti’, Uribe je u svojoj 34. godini podvrgnut vazektomiji.

Par tako, kako kažu, živi sebičan i srećan život bez dece, a to podrazumeva puno dremanja i odlazak na odmor kad god požele.

– Naprosto uživamo u bezbrižnom životu – kaže Uribe za sebe i svoju suprugu Indi, a sebe nazivaju “DINK” što je na engleskom skraćenica za “dvostruki prihod bez dece”, pojavu koja se kod mladih parova sve češće viđa jer im takav život pruža više slobode.

– DINK stil života je pomalo sebičan, ali na najbolji način – izjavila je Indi, šminkerka iz Sidneja koja zaključuje:

– Radije bih bila sebična bez dece, nego ih imala i shvatila kako i dalje želim biti sebična.

Prema njoj, glavne prednosti “DINK” stila života su to što se može odremati, izaći na večeru ili posetiti prijatelji kad god se to poželi, te što ni zbog koga ne treba menjati svoj život ni uskraćivati neka sitna zadovoljstva.

– Želim mir i tišinu, a deca su bučna. Ne vidim kako bi se dete uklopilo u naš život – kaže Indi koja je svog muža Heralda upoznala 2018. dok je on radio honorarno kako bi odmorio od vojske, a ona bila zaposlena u banci.

Par je tako obično zajedno provodio pauze za ručak, a ubrzo su se zaljubili i odlučili da ozakone svoju vezu. Zanimljivo, oboje su odmah jedan drugome jasno dali do znanja da nemaju nameru da imaju decu i da im to nije bitno.

– Razgovarali smo o deci u prvih nekoliko meseci veze tako da smo znali da isto razmišljamo – rekla je Indi, dodajući da su oboje decu smatrali ‘preskupom’.

Heraldo je odrastao brinući se za svoje troje braće i sestara, a to iskustvo nije želeo da ponovi. Kada je odrastao i otišao od kuće koju je sa njima delio, napokon se, kako kaže, osećao da može odabrati život bez dece i oprostiti se od odgovornosti koje su ga opterećivale još dok je i sam bio dete”.

– Dve nedelje nakon što smo se venčali svi su počeli da nas pitaju kada ćemo imati decu? – kaže Indi.

– Rekli smo da nećemo, ali svi su mislili da se šalimo ili da ćemo se predomisliti.

A nakon što je Heraldo napravio vazektomiju, porodica i prijatelji su shvatili da su ozbiljni; zbog čega sada, tvrde, žive svoj san.

Njihov tipičan dan uključuje zajedničko buđenje i odlazak u teretanu pre posla, a zatim šetanje pasa uveče pre večere. Vikendom Heraldo često prati Indi na posao, a kada se ona vrati kući oboje uživaju u popodnevnom odmaranju.

Jedna od prednosti života bez dece je, kažu, mogućnost putovanja bilo kada bilo gde, a trenutni im je cilj otići na odmor jednom godišnje.

– Mogu se usredsrediti na sve ono što želim; na svoju karijeru, svoju suprugu i na pomaganje drugima – kaže Heraldo, a nakon pet godina veze i on i Indi smatraju kako su doneli najbolju odluku i ni u jednom trenutku nisu zažalili.

Ipak, prema studijama, život bez dece ne garantuje i da će ljubav između dvoje ljudi potrajati, a rezultati su pokazali da se parovi bez dece u SAD-u razvode češće od onih sa decom.

Studija iz 2018. pokazala je da deca mogu paru u vezi ili braku povećati sreću, ali pod uslovom da ih mogu priuštiti, prenosi Večernji list.

Stiže kontracepcija za muškarce – ništa ne boli i deluje 2 godine!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link