BBC

Pandemija i zdravlje: Vakcina protiv gripa – da li je bezbedno primiti je uz Kovid vakcinu

Vakcina protiv sezonskog gripa uglavnom se prima početkom jeseni

BBC
Očekuje se da vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji počne 15. oktobra

„Da li imam korona virus ili je to samo grip?”, pitanje je koje smo, verovatno, svi bar jednom postavili od početka pandemije Kovida.

Kako je sezona gripa ili influence pred vratima, a sve je više obolelih od Kovida, ovo pitanje je ponova aktuelno.

Zbog toga, neki infektolozi, poput člana Kriznog štaba doktora Gorana Stevanovića, upozoravaju da bi istovremena infekcija Kovidom i sezonskim gripom mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih, te pozivaju građane da se vakcinišu protiv influence.

„U jeku vakcinacije protiv Kovida, nema razloga da se plašimo vakcinacije protiv gripa – imamo veoma mnogo iskustva, znamo kako deluje i šta je grip, a ove dve vakcine nemaju nikakvih dodirnih tačaka i mogu se primeniti istovremeno ili sa bilo kakvom vremenskom razlikom”, kaže za BBC na srpskom Eleonora Gvozdenović, infektološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Od 15. septembra građani se mogu prijaviti za vakcinaciju protiv sezonskog gripa na sajtu eUprave, a planirano je da vakcinacija počne 15. oktobra, piše na sajtu eUprave.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji se danima beleži više od 6.000 novih slučajeva Kovida-19, do sada je registrovano više od 870.000 slučajeva, a umrlo je više od 7.800 ljudi.

Kako se zaštititi od sezonskog gripa

Darko Kostić, 31- godišnji fizioterapeut iz Pančeva, nekoliko puta je primao vakcinu protiv sezonskog gripa.

To je učinio i prošle jeseni, pred početak sezone širenja ove zarazne bolesti.

„Odlučio sam da primim vakcinu zato što je počela pandemija Kovida i hteo sam da koliko-toliko ojačam imuni sistem”, priča on za BBC na srpskom.

Kako kaže, imao je dobra iskustva i od ranije – do pre nekoliko godina je primao ovu vakcinu svake godine i uopšte nije bio bolestan.

Vakcinacija je najefikasniji vid prevencije sezonskog gripa i zaštita se stvara dve do tri nedelje posle dobijanja vakcine, navodi se na sajtu beogradskog Zavoda za javno zdravlje.

Aktivna imunizacija protiv gripa se preporučuje kod lica starijih od šest meseci života, navodi se u Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti Rebublike Srbije.

Sprovodi se sa jednom ili dve doze vakcine pred početak sezone gripa, u zavisnosti od uzrasta, dodaje se.

Ona se posebno preporučuje licima u riziku od teške kliničke slike i komplikacija, kao što su trudnice, osobe starije od 65 godina, lica sa hroničnim plućnim, malignim, kardiovaskularnim, metaboličkim i drugim bolestima i članovi njihovih porodica.

Korona virus i vakcinacija: Da li bi skidanje patenata ubrzalo imunizaciju
The British Broadcasting Corporation

Vakcina protiv gripa sadrži cele viruse ili samo delove virusa odgovorne za imunitet.

Ona je napravljena „relativno jednostavno”, jer se davno pronašlo da virus može lako da se razmnožava na jajima kokošaka, objašnjava Eleonora Gvozdenović.

„Sadašnja vakcina protiv gripa je u upotrebi poslednjih dvadesetak godina i mnogo puta je bila prilagođavana sezonskim promenama virusa”, dodaje ova imunološkinja.

Virus se iz sezone u sezonu menja, što predstavlja najveći izazov za lekare i naučnike.

Vakcine protiv sezonskog gripa u Srbiji će biti dostupne od polovine oktobra, knajavila je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Postoji mogućnost da se vakcinacija obavlja i u određenim apotekama, dodala je Šipetić.

Pored imunizacije, kao opšte mere prevencije navodi se izbegavanje kontakta sa zaraženim licima, redovno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, kao i provetravanje prostorija u kojima boravimo – saveti su sa veb-sajta Zavoda za javno zdravlje.

Kostić kaže da nije imao tegobe posle vakcine protiv gripa, poput onih koje su mnogi iskusili posle primanja vakcine protiv korona virusa.

„Nisam imao apsolutno nikakave simptome – čak me ni ruka nije bolela”, ističe on.

Kovid i grip

Vakcina protiv sezonskog gripa

Getty Images

Infektolozi se pribojavaju da će tokom jeseni i zime biti više pacijenata koji će biti zaraženi i korona virusom i sezonskim gripom, rekao je u intervjuu za Večernje novosti član Kriznog štaba za suzbijanje Kovida, doktor Goran Stevanović.

Prema njegovim rečima, „najgora moguća varijanta” je da se obe infekcije jave kod onih koji nisu vakcinisani ni protiv jednog od ova dva virusa.

Ipak, malo je verovatno da će se neko u vreme epidemije korona virusom istovremeno zaraziti i jednim i drugim virusom i malo je verovatno da će istovremeno bolovati od obe ove infekcije, kaže profesorka Gvozdenović.

„Ali, iz predostrožnosti je u preporukama za lečenje koronavirusne infekcije i lek protiv gripa, jer je ispoljavanje obe bolesti često isto”, kaže ona.

Ova infektološkinja dodaje da lekari nemaju mnogo iskustva u vezi ispoljavanja gripa posle kovida, ali može se očekivati da će u tom slučaju zapaljenje pluća biti češće, izraženije, s obzirom da je kovid već bio ispoljen zapaljenjem pluća.


Šta je sezonski grip i koji su simptomi

Grip ili influenca je najteže virusno oboljenje organa za disanje, pojavljuje se sezonski i prenosi se kapljično, navodi se na sajtu klinike Belmedik.

Ovu bolest izaziva virus gripa i od trenutka infekcije do pojave simptoma može proći od jednog do tri dana.

„Osobina virusa gripa je da se stalno po malo menja, da ostavlja imunitet samo na tu vrstu virusa koji je bio izazvao bolest”, objašnjava doktorka Gvozdenović.

Oboleli mogu imati povišenu temperaturu koja može ići i više od 40 stepeni, posebno u prva tri dana od zaražavanja, a uobičajeno je da temperatura ostane povišena četiri do šest dana.

Umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, mučnina, pospanost, dezorijentisanost i gubitak apetita su takođe simptomi influence.

Respiratorni simptomi kao što su bol u grlu, zapušen nos, suvi kašalj ili promuklost uglavnom se ispoljavaju posle jednog ili dva dana.

Neretko dolazi i do povraćanja i dijareje, a ovi simptomi se pretežno javljaju kod male dece.

Komplikacija koja se najčešće javlja je upala pluća, ali grip može dovesti i do srčane slabosti, aritmije i neuroloških tegoba.

Do smrtnog ishoda može doći usled zahvaćenosti infekcijom celih pluća, ali su takvi slučajevi retki, kaže Gvozdenović.

Broj zaraženih ovom infektivnom bolešću drastično je opao širom sveta tokom prošle sezone u odnosu na sezonu 2019-2020, pokazuje istraživanje specijalizovanog magazina Sajentifik Amerikan.

Do velikog smanjenja broja obolelih i preminulih tokom prošle i ove godine najverovatnije su dovele mere za suzbijanje korona virusa koje podrazumevaju socijalnu distancu, nošenje zaštitnih maski i ograničenja kretanja, navodi se u tekstu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, preminulo je 700 lica od influence tokom sezone 2020-2021, dok je u prethodne dve sezone, grip odneo 22,000, odnosno 34,000 života, pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.


Kostić je ranije ove godine primio i vakcinu protiv Kovida, a pred novu sezonu verovatno neće primiti vakcinu koja štiti od influence, kaže.

„Ne bih mešao te dve vakcine – ne zato što sam sumnjičav prema vakcinama, već sam čitao istraživanja koja kažu da je grip drastično opao ove sezone”, objašnjava on.

Mnogi se u jeku pandemije korona virusa pitaju da li je bezbedno, pored neke od vakcina protiv te bolesti, primiti i onu protiv sezonskog gripa.

Međutim, ove dve vakcine „nemaju dodirnih tačaka”, pa građani mogu primiti obe, bez brige o vremenskom razmaku u kojem će biti obavljene imunizacije, tvrdi Gvozdenović.

„Mnogi ljudi se stalno, ili povremenom, vakcinišu protiv gipa, pa savetujem da nastave sa tom praksom”, zaključuje ona.

Kako se prijaviti za vakcinaciju?

Svi građani Srbije od 15. septembra na sajtu eUprave mogu iskazati interesovanje za vakcinisanje protiv sezonskog grima čime mogu izbeći gužvu prilikom primanja vakcije, navodi se na ovom sajtu.

Neophodno je popuniti obrazac sa osnovnim podacima, brojem telefona i imejl adresom, a treba odabrati i lokaciju gde građani žele da se vakcinišu.

Kada se utvrdi termin i mesto vakcinacije, u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, prijavljeni dobijaju SMS poruku i mejl sa ovim informacijama, dodaje se.

Iz Ministarstva zdravlja planiraju da omoguće i telefonske prijave preko kontakt centra ministarsva (broj telefona 011/362-0000).


Šta je potrebno da bi Afrika mogla da proizvodi sopstvene vakcine za Kovid-19?
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link