Lifestyle Preporučujemo

Koje funcije imaju pametni satovi i kako da odaberete najbolji?

Prvi pametni sat se pojavio na tržištu davne 2004. godine. Bio je to Microsoft SPOT (Smart Personal Object Technology). SPOT je primao informacije kao što su vremenska prognoza, vesti i ažuriranja podataka preko FM radija. Takođe je primao email-ove i sms poruke, ali korisnici nisu imali opciju odgovora, samo primanja podataka.

Industrija pametnih satova je ostvarila vidan napredak od pojave Microsoft-ovog pionira. Desert godina kasnije, 2014e, predstavljen je LG G Watch – prvi pametni sat sa android platformom.

Nakon toga utrci za najfunkcionalniji i najlepši smartwatch pridružili su se svi vodeći proizvođači mobilnih telefona – Apple, Samsung, Huawei i brojni drugi.

Danas su pametni satovi postali veoma važan deo života ljudi. Osim što omogućavaju da ostanete u kontaktu sa prijateljima i porodicom, drže vas informisanima, prate fizičke aktivnosti i telesne performanse, itd. 

Ipak, postavlja se pitanje da li je smartwatch visoko tehnološki dodatak koji unapređuje vaš život ili je ipak više modni aksesoar? Odgovor donosimo u nastavku teksta.

Šta je pametni sat i koje su njegove funkcije?

Pametni satovi su tehnološki unapređeni uređaji u formi tradicionalnih satova, samo sa većim brojem funkcionalnosti. Pored toga što očitavaju vreme, pametni satovi imaju funkcije kao što su merenje otkucaja srca, merenje udaljenosti ili čitanje email-ova, između ostalog. Ovi uređaji obično moraju da budu upareni sa pametnim telefonom da bi radili.

Koje su osnovne funkcije pametnog sata?

Hajde da sada vidimo koje su zajedničke funkcije kod praktično svih pametnih satova na današnjem tržištu:

 • Funkcija merenja vremena. Pametni sat ne bi bio sat bez osnovne funkcije koja mu daje ime. Osim što pokazuje vreme, obično ima i štopericu, funkciju dnevnog reda i kalendar.
 • Alarm i budilnik. Kao i drugi uređaji, nudi opciju dodavanja alarma za jutarnje buđenje ili podsetnika za važne događaje.
 • Tajmer. Pameni satovi nude mogućnost kontrole vremena dok vežbamo, postavljanje indikatora vremena za svaku vežbu. Ova funkcija se takođe može primeniti na bilo koji aspekt aktivnosti – rad, hobi ili druge dnevne aktivnosti.
 • Reprodukcija muzike. Ako slušate muziku u javnom prevozu, na ulici ili dok radite, možete da kontrolišete reprodukciju sa pametnog sata. Možete da menjamo pesme, liste za pretragu ili pauzirate reprodukciju – kako god odlučite.
 • Interakcije na društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije. Pametni satovi nude mogućnost pregleda email-a, otvaranja WhatsApp poruka ili obaveštenja sa društvenih mreža. Mnogi smartwatch modeli imaju samo mogućnost pregleda interakcija, ali ne i opciju da odgovorite na primljene poruke.
 • Pedometer. Jedna od funkcija koje ovi uređaji obično nude je merenje udaljenosti koje prelazite. Imaju mogućnost da prate vaše kretanje, ukazuju na vreme, broj koraka, pa čak i izgubljene kalorije tokom fizičke aktivnosti.
 • Wellness i zdravlje. Novije verzije pametnog sata imaju funkcije praćenja zdravlja, što može biti veoma korisno. Oni omogućavaju da izmerite broj otkucaja srca, pa čak i nivo šećera u krvi. Ove funkcije su idealne za starije ljude, ljude koji pate od srčanih problema ili problema sa šećerom. Pametni satovi su u stanju da otkriju abnormalnosti u pulsu ili u nivou šećera i upozore korisnika.
 • Kontrola telesne težine. Ako želite da smršate, pametni sat će biti efikasan podsetnik na mršavljenje. Omogućava merenje unosa kalorija, a broji i kalorije koje ste sagoreli tokom dana. Pored toga, mnogi nude obaveštenja o sedentarnom načinu života, koja se aktiviraju ako više sati provedete u jednom mestu, bez kretanja.
 • Praćenje sna. Sve više pametnih satova omogućava efikasno praćenje sna. Uz pomoć senzora mere disanje, puls ili pokrete koje korisnik izvodi dok spava.

Kriterijumi pri izboru pametnog sata

Sada kad znamo šta su pametni satovi i koje funkcije imaju, postavlja se pitanje kako da u moru ponude pronađete pravi smartwatch za vas?

Prilikom izbora imajte na umu sledeće kriterijume:

Dizajn

Na tržištu danas možete pronaći veliki broj različitih modela pametnih satova. Kada je reč o dizajnu odabir će najviše zavisiti od vašeg ukusa.

Dostupni su moderni pametni satovi, futurističkog izgleda, kao i modeli koji izgledom podsećaju na klasične, tradicionalne i elegantne satove.

Veliki broj boja – od pastelnih i jarkih tonova, do odmerenih zagasitih nijansi, doprineće da lako pronaćete modni dodatak po meri. Takođe, dobro je da znate da većina pametnih satova nudi različite vrste lako zamenljivih kaiševa.

Funkcionalnost

Kakve funkcije očekujete od pametnog sata takođe će zavisiti od vaših potreba i stila života.

Većina satova na tržištu nudi gorenabrojane funkcionalnosti, ali u skladu sa vašim preferencijama sat može biti više namenjen društvenim interakcijama ili fitnesu (pametni sat podstiče da budete fizički aktivni i izgubite na težini).

Postoje i modeli koji imaju opcije odgovaranja na pozive ili čak kameru za video pozive ili fotografisanje.

Kompatibilnost

Vaš pametni sat treba da bude kompatibilan sa vašim pametnim telefonom. Recimo, ako ste vlasnik Apple iPhone-a, a ne dopada vam se Apple watch, na vreme proverite da li je sat koji vam se sviđa kompatibilan sa vašim telefonom.

Većina pametnih satova koji rade na android operativnom sistemu može se uskladiti sa iPhone telefonima (iOS 9 ili napredniji operativni sistemi).

Obrnuto je teže izvodljivo – Apple satovi nisu kompatibilni sa android telefonima.

Ekran

Nešto što takođe morate uzeti u obzir je tip ekrana koji koriste pametni satovi. Sunce može uticati na doživljaj gledanja ekrana.

Birajte pametne satove na koje sunce ima najmanji mogući uticaj kada ste na ulici.

Dužina trajanja baterije

Baterija na pametnim satovima može trajati par dana, iako to najviše zavisi od toga kako i u kojoj meri koristite uređaj.

Morate imati na umu da su to kompaktni sistemi i da je baterija ograničena veličinom pametnog sata i hardverom koji nosi. Što je više interakcija i bolji ekran, to je manji broj sati trajanja baterije pametnog sata.

Pametni satovi nude mnogo više opcija od merenja vremena, u poređenju sa konvencionalnim satovima.

Dozvoljavaju vam da slušate muziku, ostvarujete društvene interakcije, mere vašu fizičku aktivnost i pomažu mršavljenje.

Uz sve nabrojane i mnoge druge prednosti, pametni satovi mogu biti i nesvakidašnji modni dodatak koji će osvežiti vaše outfit-e, a idealan su poklon, bilo za muškarca, ženu ili dete.

Koji pametni sat je vaš izbor, da li ste već odlučili?

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

0 Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap