Magazin

Piloti se nisu katapultirali kako bi sprečili avion da padne na naseljeno mesto

Vojni avion MIG-21 jutros se srušio kod Malog Zvornika, pilot je prilikom pada na mestu poginuo, dok potraga za drugim pilotom još uvek traje. Izvor portala Nova.rs, upućen u vojnu avijaciju, uveren je da se piloti svesno nisu katapultirali iz kokpita i na taj način sprečili da avion padne na naseljeno mesto i dovede do civilnih žrtava.

Izvor dodaje da se nesreća dogodila tokom trenažnog leta, odnosno obuke profesionalnog pilota koji se na ovom tipu aviona vežbao za upravljanje MIG 29.

“Iako je isuviše rano suditi i procenjivati kako je došlo do nesreće, vrlo je verovatno da se piloti nisu katapultirali kako bi do poslednjeg trenutka upravljali avionom i sprečili da ostane bez kontrole i padne na naseljeno mesto i ubije civile.

Istraga će pokazati šta se tačno dogodilo, a za sad postoje dve verzije. Po jednoj obojica su ostali do kraja u letilici, a po drugoj jedan se katapultirao. Činjenica da letilica nije ostala van kontrole, sasvim je izvesno da su na taj način sačuvali ko zna koliko života na zemlji. To je onda zasigurno herojski podvig”, kaže naš sagovornik.

Ministarstvo odbrane još uvek nije saopoštilo identitet stradalog pilota, dok se za drugim i dalje traga.

“Bio sam kod kuće kada se iznenada začuo zvuk aviona, koji je doslovno mene i ženu isterao iz kuće. Videli smo avion kako nisko leti, kako se okreće u krug i kako u jednom trnutku pada na tlo. Usledila je snađna eksplozija, a potom se podigao gust crn dim. Seo sam u kola i uputio se u pravcu pada. Tamo sam zatekao i druge meštane, od kojih je jedan bio povređen jer se avion srušio gotovo ispred njega“, ispričao je jedan meštanin.

Kako portal Nova.rs saznaje, avion MIG 21 koji se jutros srušio pregledan je neposredno pre poletanja i ustanovljeno je da u potpunosti ispravan. Uviđaj i dalje traje, a prisustvuje mu i dežurni tužilac.

Pravi super-heroj: Somborski policajac othranio 17-oro dece bez roditelja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link