Magazin Srbija

Strava i užas, pacovi u hrani za radnike iz Linglonga (VIDEO)

pacovi-linglong
Foto: Printscreen

Fotografije i svedočanstva o katastrofalnim uslovima u kojima žive radnici fabrike Linglong u Zrenjaninu, uznemirili su javnost. Sada se pojavio i snimak na kojem se vidi kako pacovi šetaju po hrani koja se priprema radnicima.

Zgražavajući snimak objavio na svom Fejsbuk profilu novinar BIRN-a, Saša Dragojlo.

Na snimku se vidi kako pacovi šetaju po hrani, ali i po celom podu.

Dragojlo je uvu informaciju potvrdio za portal Nova.rs.

On je inače nedavno pisao o dokumentima koji dokazuju „lanac eksploatacije vijetnamskih radnika“

– Snimak sam dobio od radnika angažovanih na gradilištu kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu. Više njih je potvrdilo autentičnost snimka na kojem se vidi kako se ‘čuva’ hrana koja se posle sprema za radnike. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kako se tretiraju radnici iz Vijetnama. Pored užasnih uslova koje su svi imali priliku da vide, i pored neverovatnih ugovora koje je BIRN objavio, sada vidimo da je njihov status takav da se tretiraju praktično kao stoka. Toliko lođe misle o njima da se nisu potrudili da zaštite meso koje kasnije treba da im spremaju, već ih drže u leglu pacova – rekao je Dragojlo za Nova.rs i dodao:

– Mislim da u ovom slučaju slika govori više od reči. Institucije i dalje ćute, uprkos brojnim dokazima, ali i rezoluciji Evropskog parlamenta. Građani Srbije ne treba da se zavaravaju da ovo slično ne može da se desi i njima, jer su srpski radnici takođe izrabljivani na razne načine u fabrikama stranih investitora. Hranu obogaćenu pacolikim suplementima ne dobijaju samo zbog toga što nisu migrantski radnici, kojima se praktično trguje kao da su roba, a ne ljudska bića – zaključio je Dragojlo.

Podsetimo, uslovi u kojima rade radnici kineske fabrike u Zrenjaninu izazvali su veliku pažnju javnosti u Srbiji, jer se tek nedavno otkrilo da su u pitanju zastrašujući uslovi.

Radnici dobijaju jedno jaje za doručak, spavaju na dasci bez dušeka, imaju dva bojlera na 500 ljudi. Veš se pere u koritima, grejanja nema, a slobodan dan je pravi luksuz.

– Radnici su smešteni u dve poslednje barake sa leve strane, kao i u kontejnerima za smeštaj radnika koji su postavljeni na slobodnom prostoru iza poslednje barake. Jedna od baraka za spavanje radnika nalazi se tik uz samo skladište opasnog otpada nepoznatog porekla. Nejasno je ko upravlja ovim barakama, kao i to da Ii su one izdate u zakup, ako jesu, sa kojom namenom je uspostavljen zakup, kao i da Ii postoje dozvole za stanovanje na ovoj lokaciji. Nijedan radnik sa kojim smo razgovarali ne poseduje pasoš sa sobom, već su oni “na čuvanju“ u kompaniji koja ih zapošljava. Radnici imaju sa sobom ugovore, a mali broj njih je bio spreman da ih pokaze, iz straha od odmazde kineskih menadžera – navodi se u jednom izveštaju.

U fabrici se radi od jutra do mraka, a ukoliko ste bolesni možete pomoći jedino sami sebi jer ukoliko ne dođu bolesni na posao, mogu samo da se vrate nazad u Vijetnam ili drugu državu.

Naravno, to sve pod uslovom da im se vrate pasoši koji su im oduzeti pri ulasku u Srbiju.

Vijetnamski radnici svedoče o očajnim uslovima u Linglongu, nemaju struju i vodu, hoće da se vrate kući, ali su im Kinezi uzeli pasoše

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • To se desavalo i radnicima,ponavljam radnicima tigar tyresa,ne podizvodjacima radova…kuhinja je renovirana ali lepak za pacove i dalje stoji pa verovatno problem jos postoji.

110 Shares
110 Shares
Share via
Copy link