Magazin

Pismo premijerki: Zašto je dr Vladimir Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku

Direktor Instututa društvenih nauka dr Goran Bašić je oglasio se povodom hapšenja njhovog istaknutog člana dr Vladimira Mentusa i premijerki Vlade Srbije Ani Brnabić uputio otvoreno pismo.

“Molim Vas, da u u skladu sa svojim ovlašćenjima, proverite zbog čega je dr Vladimir Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku a, posebno Vas molim da preduzmete sve kako bi se, uveren sam, učinjeni propusti takođe hitno ispravili”, piše dr Bašić, a prenosi Nova.

Direktor Instituta društvenih nauka navodi da je saznao da je dr Vladimir Mentus, naučni saradnik Instituta društvenih nauka, u noći između 11. i 12. jula uhapšen ispred Narodne skupštine, potom pretučen od strane policije, a da je 12. jula osuđen na kaznu zatvora od 30 dana čije izdržavanje je počelo istog dana.

“Iz saopštenja ‘Sociološkog naučnog društva Srbije’, koje je obavestilo javnost o hapšenju dr Vladimira Mentusa, zaključujem da je do njega došlo samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije, a da u protestima nije učestvovao, nije bio nasilan i nije ugrožavao delovanje policije.

Iskreno teško mi je da poverujem da bi dr Vladimir Mentus mogao da bude i nevaspitan, a kamoli nasilan. Nadam se da je uverenje koje sam o mladom kolegi stekao na osnovu njegovog rada i odnosa prema kolegama u Institutu društvenih nauka tačno i da će se potvrditi u odgovarajućem postupku”, piše dr Bašić.

Bašić kao svoju poslednju molbu Ani Brnabić navodi da “pred odgovarajućim organima pokrene postupak u kojem bi se u najkraćem roku utvrdilo da li je bilo još sličnih slučajeva i da, ukoliko se utvrdi da slučaj dr Vladimira Mentusa nije usamljen, preduzmete sve kako bi se propusti ispravili i posledice otklonile”.

“Napominjem da zabrinutost za zdravlje dr Vladimira Mentusa i stanje u kojem se, po svoj prilici, našao bez svoje krivice dele kolege i koleginice u Institutu društvenih nauka”, zaključuje se u otvorenom pismu Ani Brnabić.

Bogdan Raonić (20) je najbolji student tehnike u Parizu, a u Srbiji je strpan u pritvor bez hrane i bez dokaza

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

68 Shares
Share via
Copy link