Magazin

Otac i dvoje dece u Nišu otrovani kačamakom i heljdinim brašnom zagađenim bunikom

niš
Foto: N1

Otkrivena misterija trovanja u Nišu koje je potreslo javnost. Rezultati mogu zabrinuti potrošače koji namirnice nabavljaju u zdravoj hrani.

Naime, tridesetčetvorogodišnji Nišlija, njegov trogodišnji sin i šestogodišnja ćerkica koji su juče primljeni u niški Univerzitetski klinički centar sa simptomima toksikacije, otrovali su se atropinom, potvrđeno je iz ove ustanove.

Ovo su pokazale toksikološke analize njihove krvi i urina obavljene u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Svo troje pacijenata je danas otpušteno kući s ozbirom na to da se njihovo zdravstveno stanje stabilizovalo. Veruje se da su se otrovali kačamakom od heljdinog brašna kojii su konzumirali neposredno pre nego što su ispoljili simptome trovanja.

Prema nezvaničnim informacijama, heljdino brašno za koje se sumnja da je bilo zagađeno bunikom, kupili su u jednoj niškoj radnji sa zdravom hranom. Nakon informacije o trovanju, u rasvetljavanje ovog slučaja uključile su se inspekcijske službe, ali i policija. Po okončanju svih radnja iz njihove nadležnosti biće poznato da li postoji osnov za nečije krivično gonjenje.

Mada je verovatnoća da se otrovna biljka nađe u proizvodima za ljudsku ishranu mala, akutna trovanja izazvana bunikom ipak se dešavaju. Pre dvadesetak godina, ovakva situacija je dovela do propasti niške pivare i krivičnih prijava protiv rukovodilaca ovog preduzeća jer se mnogo Nišlija otrovalo njihovim „Superiorom“.

Kako je tada utvrdila Sanitarna inspekcija u uzorcima piva pronađen je atropin u koncentraciji od 1.12 do 1.57 miligrama po litru dok je u hmelju korišćenom za proizvodnju ovog alkoholnog pića otrkiveno čak 14.88 miligrama otrova.

Inspekcija je reagovala nakon što su se pivopije sa ovih prostora masovno žalile na gušenje i oslabljen vid, pa je tada zabranjena proizvodnja te vrste pića.

Ubrzo nakon skandala, biznismeni iz Bugarske kupili su i privatizovali nišku pivaru i ponovo se nametnuli odličnim kvalitetom, te se danas opravdano sumnja da masovno trovanje pre dvadesetak godina nije bilo slučajno, iako niko nikada nije izašao sa konkretnim dokazima.

Otprilike u isto vreme jedan Aleksinčanin se otrovao rakijom koju je greškom začinio bunikom, a na niškoj Klinici za endokrinologiju završilo je još troje ljudi, od kojih su dvojica bili policijski službenici koji su mu bili u gostima.

Osim slučajnih trovanja, bilo je i namernih pa je tako u jednoj firmi u Blacu, tamošnja blagajnica trovala kolege atropinom, odnosno kapima za oči koje im je sipala u kafu. Na svu sreću, ni u jednom od ovih incidenata nije bilo žrtava.

Bunika spada u zeljaste biljke, postoji deset vrsta u rodu i sve su otrovne. Raste kao smrdljivi korov posebno na zapuštenim površinama. Koristi se i kao lekovita biljka jer ima sedativno i analgetsko dejstvo, ali zbog otrovnosti, nikako se ne sme uzimati na svoju ruku. Znaci trovanja bunikom su slični kao kod trovanja velebiljem, čovek se oseća kao da lebdi, hvata ga san i on pada u komu jer nastaje paraliza centralnog nervnog sistema, posebno centra za disanje.

Izvor: Nova.rs

Bila je najlepša žena Jugoslavije, razvela se od 2 poznata Srbina, život je okončala trovanjem

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link