Lifestyle

Bračni par pretvorio stari zapušten stan u Beogradu u dom iz snova (FOTO)

Stan Novi BG 2
Foto: MAIN arhitects / Dana Ivković / Nikola Ivković

Kupovina stana uvek predstavlja velik korak u životu, a kada kupujete nekretninu u starogradnji, gotovo uvek se podrazumeva da vas čekaju velika ulaganja kako bi uredili dom po svom ukusu.

Treba imati strpljenja sa armijom majstora, koji često produžavaju rokove ili nisu dostupni kada vi to želite, a treba izbegavati impulsivnu kupovinu i polako opremati enterijer kako ste zamislili.

Svoja iskustva, koja su zlata vredna, podelili su Dana Ivković i njen suprug, inače arhitekta, koji su kupili stari stan na Novom Beogradu i transformisali ga u pravi biser.

Trpezarija i sjajan raspored presudili u izboru

Kako kaže dr Dana kada je ušla u stan zatekla je katastrofu – bio je u jako lošem stanju, sve se raspadalo i ništa nije menjano još od kada je useljen osamdesetih godina prošlog veka.

Ipak, zbog jednog detalja je pomislila „to je to“, a godinu dana kasnije, sa porodicom živi u prostoru kakav je oduvek zamišljala.

– Kada sam videla trpezariju i to prostranstvo, taj pogled na drvored ispred, ali i mogućnost široke radne površine kakvu sam oduvek želela, pomislila sam da smo konačno pronašli dom – počinje svoju priču Dana za Zadovoljna.rs.

Stan Novi Bg 3
Foto: MAIN arhitects / Dana Ivković / Nikola Ivković

Ona je inače stomatološkinja, dok je njen suprug arhitekta, što je naravno mnogo pomoglo da skockaju stan baš kako žele. Potraga je trajala dugo, a onda je Danin suprug sasvim slučajno naišao na oglas i otišao da vidi stan.

– Oduševio se organizacijom prostora, ali je stanje unutra bilo katastrofalno. Da nije arhitekta koji je imao iskustva s takvim situacijama, najverovatnije bi odustao – priča Dana.

Ipak, ona je presudila da postanu vlasnici – zbog famozne trpezarije. Usledilo je renoviranje – od poda do plafona, sve je zamenjeno: prozori, stolarija, podovi.

Balans između svedenosti i ušuškanosti

– Stan ima odličnu organizaciju, tu nije bilo posla. Imamo dnevni deo, koji je osvetljen i gleda na ulicu, kao i spavaći deo koji je ušuškan, miran, baš za spavanje i odmaranje. Izazov je bio potražnja dobrih materijala, uklopiti ih, da budu topli i odgovarajući – govori Dana.

Za podove su odabrali posebnu vrsta parketa kojeg od skoro ima u Srbiji – zove se parki.

Slaže se na klik-klak i ima jako dobru mehaničku otpornost, priča nam Dana. Ali prava zvezda stana je kuhinja s trpezarijom, koja je urađena u kombinaciji medijapana i iverice, dok je radna ploča od materijala koji se zove kompakt.

– Izabrali smo da radna ploča bude slična keramici, a kompakt je jako otporan na sve. U prošlom stanu sam imala radnu ploču od mermera i morala sam da vodim računa da je ne isprskam limunom ili da ne uradim bilo šta što može da je ošteti.

A sa kompaktom, koji je u našem slučaju i zidna obloga, mogu da radim šta god želim. Mogu i da ne koristim dasku za seckanje – a imali smo sreće da nađemo dezen koji podseća na neku keramiku – objašnjava Dana.

Što se tiče stila uređenja stana, ona je oduvek želela da to bude savršen balans između svedenosti i ušuškanosti.

Stan Novi BG 4
Foto: MAIN arhitects / Dana Ivković / Nikola Ivković

– Gledala sam fotografije na Pinterestu i godinama sam imala tablu na kojoj sam skupljala sve što mi se sviđa. Uglavnom je to japandi i skandinavski stil – mirno, svedenih ivica, dugačka radna površina, istaknut aspirator.

To su boje poput braon, sivkaste i bež – objašnjava za Zadovoljna.rs ova kreativna stomatološkinja kojoj je uređenje enterijera najveća strast pored posla kojim se bavi.

Bez impulsivnih kupovina do doma iz snova

Njen suprug je nacrtao kuhinju, a odličan stolar je njegovu viziju sproveo u delo. U ovom dizajnu posebno je zanimljiv jedan skriveni deo gde su smeštene rerna i mašina za sudove, kao i ugradni frižider.

Po meri su radili i sofu, koja je u srcu prostranog, svetlog dnevnog boravka, a i u dnevnom boravku i u trpezariji imaju komade nameštaja koji su pronašli na neobičnom mestu.

– Trpezarijski sto smo našli na „Kupujem prodajem“ – tamo se može naći pravo blago. Bio je u odličnom stanju i odličnog dizajna. Našli smo i barska kolica koja kao da su izašla s Pinteresta. A stolice su IKEA i bile su 1.000 dinara – naravno, menjaćemo ih, ali za sada rade posao – kaže Dana.

Što se dekora tiče, ona izbegava impulsivne kupovine i teži da potpuno oseti prostor pre nego što ga uredi. Želi da predmete polako donosi s putovanja, da kupuje domaću umetnost.

Stan Novi BG 1
Foto: MAIN arhitects / Dana Ivković / Nikola Ivković

Ali se svakako u prostoru izdvajaju jedan neobičan luster u obliku šešira, ali i slika koja je Daninih ruku delo.

Sve u svemu, nakon samo godinu dana, porodica Ivković već ima topao, ukusno uređen dom koji će samo postajati sve lepši. A nakon renoviranja, Dana ima vredne savete za sve koji su pred sličnim izazovom.

– Savetovala bih sve da imaju jako veliko strpljenje s majstorima – to je mukotrpan proces, zahteva energiju, vreme, razumevanje psihologije… A drugi savet je „slow decoration“. Mora da se uređuje polako, da se prvo oseti prostor – zaključuje.

Izvor: Zadovoljna.rs

Ruglo u dvorištu pretvorili u kućicu iz snova, sad od rente zarađuju 2.800 € mesečno (VIDEO)

Reklama
Share via
Copy link