Magazin

Organizam nam na uvrnut način saopštava kada samo našli srodnu dušu

Svi povremeno osećamo pritisak kako bi trebali da pronađemo pravu osobu za sebe. Da li je to onaj slatki tip sa kojim si se gledala u restoranu? Zgodna devojka koja je sedela preko puta tebe u autobusu? A možda i momak sa interneta sa kojim izlaziš sledećeg petka?

Ko god da je u pitanju, verovatno ste se svim silama upinjali da ne pokvarite utisak, “lupali glavu” šta da napišete u poruci, ili na koji događaj da ga pozovete.

Obuzdajte se na trenutak…

Umesto što opsesivno tragate za srodnom dušom, zastanite, duboko udahnite i pročitajte istraživanje koje dokazuje da će vaš organizam srediti i vaš ljubavni život.

Prema studiji objavljenoj u prestižnom časopisu “Nature”, “onaj pravi” zapravo je određen vašim genetskim kodom.

Da li to znači da su sve prethodne bivše veze bila gubljenje vremena i od starta osuđene na fijasko – pa, izgleda da jesu…

Istraživanje navodi da svi ljudi imaju lični “humani leukocitni antigen” (HLA) u svom imunološkom sistemu. HLA pomaže organizmu da ustanovi razliku između svojih prirodnih ćelija i stranih virusa i bakterija. Ova informacija nije toliko šokantna, ali podatak da HLA ima uticaj i na međuljudsku privlačnost naveo je naučnike da se njime ozbiljnije pozabave.

Naučnici su proučavali 254 para i njihove obrasce privlačenja. Ono što su otkrili je da partneri koji međusobno imaju veoma različit HLA biće fizički privlačniji jedno drugom i imaće jaču želju za razmnožavanjem.

I to je to – suprotnosti se zaista privlače (a možda je u pitanju i prirodan način da se izbegne incest). Istraživači su takođe utvrdili da su parovi sa najrazličitijim HLA mnogo više uživali u međusobnim mirisima, nego oni koji su imali sličan HLA.

Pokušajte da se ne stresirate toliko oko pronalaženja osobe sa kojom je suđeno da budete, već počnite da verujete svom organizmu oko stvari koje najbolje ume da radi.

Ako pronađete nekoga ko vam miriše neobično neodoljivo, ne ispuštajte ga iz vida.

Naučnici kažu da muškarci više vole bucke

21 Shares
Share via
Copy link