Često sam u životu od dede, nekada vrlo uglednog lekara, slušao kako je narod bio zdrav dok se jela takozvana „sirotinjska hrana„. Ono što si proizveo na svom imanju, tih nekoliko sastojaka uz dokupljivanje onoga što nedostaje, samo to se jelo i svih ovih autoimunih bolesti, stomačnih problema, pa čak i kancera nije bilo u ovolikoj meri.
Zatrovana zemlja, aditivi i ostala hemija koja se dodaje u hranu koju danas jedemo, sve to ostavlja nesagledive posledice na zdravlje nacije, piše Still.
O toj problematici se nije mislilo do skoro, bilo je kao i danas važno prehraniti se, ali se ne može poreći da su prethodne generacije bile poput „britke sablje“, mršavi, zgodni i zategnuti. Bili smo zdravi, dok smo jeli zdravo.
Ta „sirotinjska hrana“ ostala je u srcima i nama mlađima, pa se može reći da se ona polako i sve češće vraća na naše trpeze.
Sprema se sa vrlo malo namirnica.
Stil Kurir je napravio spisak „sirotinjskih jela“, jedino fali slatko od dunja starinski recept.
1. Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
2. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
3. Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
4. Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane. Krompir pripremljen na ovaj način posebno dobro ide uz većinu jela sa spanaćem.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
6. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
7. Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
7. Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
9. Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
11. Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12. Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.
13. Pita zalivača
Ništa jednostavnije – poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!
Dodaj komentar