Beograd Magazin

Nebojša ima 12 godina i traži posao: Spreman je da kosi, obavlja kupovine i unosi drva za 300 dinara

nebojsa-batajnica

Naime, na Fejsbuku se pojavila fotografija oglasa dečaka koji je dao oglas da obavlja lakše poslove za 300 dinara.

“Pozdrav za sve dobre ljude! Zovem se Nebojša, imam 12 godina i dosetio sam se na koji način mogu da pomognem sebi, a i drugima. Mogu da šetam vašeg malog psa, sređujem dvorište ručno ili pokosim travu kosilicom, zalivam baštu i cveće u dvorištu, odem u radnju umesto vas, unesem vaša drva i da složim, operem vaša kola ili bicikl. Cena 300 dinara.” kaže Nebojšin oglas koji je osvanuo na banderi.

Nebojša je jedan zreo i dobar dečak. On ozbiljno i zrelo, bez imalo patetike i prenemaganja, objašnjava kako je i zašto rešio da postavi ovaj oglas.

– Ja sam prvo dete. Imam seku od pet godina, ona ide u vrtić, i brata od dve godine koga mama mora da čuva. Ima još članova u domaćinstvu i mama ima mnogo posla, mora da pomogne, da sprema ručak… A tata radi fasadu i slabo dobija pare. Setio sam se da sam već veliki i da mogu i ja da pomognem – priča Nebojša za Telegraf.rs.

Naravno, prvo je kao i svako poslušno dete, pitao roditelje za dozvolu.

– Tata je bio oduševljen. Rekao mi je: “Sine, danas mnogo dece gleda u telefone, a ti si odlučio da radiš. Svaka ti čast”, a mama nije mogla da veruje i isto se oduševila – priča vredni dečak.

Jedino mu nije pravo što je oglas, kaže, postavio još pre dva meseca i dugo mu se niko nije javljao.

– Jedna žena mi se javila da šetam njenog psa. Šetam ga svaki dan, osim vikendom – dodaje mališan.

Mama Sandra je ponosna na svog sina koji je odličan đak i jedno mnogo dobro i pažljivo dete.

– Dobar je, pažljiv, obraća pažnju na detalje koje deca u njegovim godinama i ne primete. Divan je prema bratu i sestri, osećajan i vredan – ponosno nabraja mama Sandra.

Mali dečak radiće dok traje raspust, a posle će ipak morati da se posveti školi.

U komentarima na društvenim mrežama se odmah povela polemika oko oglasa. Dok su neki pohvalili dečaka koji je odlučio u tim godinama da sam zaradi novac radeći neke laganije poslove, mnogi to ne podržavaju.

“Bolje da uči, a roditelja ili staratelja pošalje da šeta kučiće i pere tuđa kola i bicikle, jer je dužan po zakonu da ga izdržava do 18 godina.”

“Postavlja se pitanje u kakvim uslovima živi to dete kada mora da zarađuje sa 12 godina i na šta bi trošilo taj novac.”

“I ovo dete će da završi jedva osam razreda osnovne škole i da bude nečiji rob pola života. Dete, lati se knjige dok si mlad, mani se poslova dok si dete.”

“I ja sam tako po komšiluku pomagao ljudima, samo nisam imao cenovnik, nego kako ko da” – neki su od komentara na ovaj oglas.

S druge strane, neki korisnici su podržali mališana i pohvalili njegovu želju da radi i zaradi dok je na raspustu, piše Kurir.

“Ovo dete će biti veliki čovek jednog dana, za razliku od nekih ovde u komentarima, i u svetu. Dečak hoće da ima svoj dinar, ili da pomogne roditeljima koliko može. Bog će ga nagraditi. Da je sreće da ima još ovakve dece, da imaju osećaja, kad roditelj nekad nema novac da im da. Meni je to krivo i dan danas, kad tražim, a roditelji nemaju novca. Danas dani žalim zbog toga. Dete će biti velik čovek. Neka ga, neka radi.”

“Dete stiče radnu sposobnost sa navršenih 15 godina života i tada formalno može zasnivati radni odnos, a ne vidim ništa loše u tome ako dete preko raspusta želi da zaradi sebi nešto novca odradeći neki laganiji posao da priušti sebi nešto što roditelji ne mogu. Niko mu ne brani da uči i vreme se nađe za sve. Uostalom i ja sam sve to radila u kući pa mi ništa ne fali.”

“Čuj rano da radi sa 12 godina, ja počeo pre nego što sam u školu pošao i ne vidim da mi nešto nedostaje, što bi bilo rano, ja sam sa 12 godina počela da zarađujem glumom u predstavama i honorarnim radom, ako dete izrazi želju da radi nešto što može i nije teško za njega, ne vidim u čemu je problem” – neki su od komentara podrške.

U životu je bolje biti gladna lutalica nego pas Ane Korać, Zorane ili Ajfonke

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link