Lifestyle Vesti Novi Sad

Odnos majke i ćerke najbitniji u prevenciji raka dojke

Danas je svetski dan borbe protiv raka dojki. Ovo je idealno vreme da podsetimo sve naše sugrađanke koliko je važna borba protiv ove bolesti i koliko je bitna preventiva. Uticanjem na svest žena i devojaka, može se značajno smanjiti smrtnost od raka dojke, a ovde najviše do izražaja dolazi odnos majke i ćerke, odnosno majke su te koje treba da utiču na ćerke i podstiču ih da redovno odlaze na preglede.

U Novom Sadu iz godine u godinu raste broj majki koje ovo čine, ali je i dalje visok procenat onih koje to nisu radile, čak 44 odosto, kako pokazuju rezultati istraživanja Poliklinike Consilium, sprovedenog povodom 24. oktobra, na uzorku od 335 ispitanica iz Novog Sada.

Mama/cerka

Generacijski pomak ka boljem potvrđuje poređenje rezultata po uzrastima. Najslabiji rezultat pokazale su Novosađanke starije od 60 godina, kojima su majke u svega 25 odsto slučajeva govorile na temu pregleda dojki. Vidljiv pomak prisutan je već kod žena od 40 do 59 godina – 53 odsto. Broj majki koje su govorile i podsticale još više se uvećao kod žena od 30 do 39 godina i porastao na 59 odsto, a najveći procenat (63 odsto) je kod najmlađih anketiranih Novosađanki uzrasta od 20 do 29 godina.

Jedan od najznačajnijih odnosa u životu svake žene je njen odnos sa majkom. Ukoliko bismo postigli da svaka majka podstiče i uči ćerku da posle 30. godine ide svake godine na preglede dojki, smrtnost usled raka dojke u Srbiji drastično bi opala – saopštavaju lekari ove poliklinike. Istraživanje dalje pokazuje da je svega 48 odsto žena bilo na pregledu u poslednjih godinu dana, dok ih čak 20 odsto nikada nije bilo na pregledu dojke, a 32 odsto nije išlo po nekoliko godina. Prisutan je takođe i visok procenat onih koje nisu uopšte informisane o simptomima raka dojke i takvih je 19 odsto.

mama-i-cerka, pozdrav-u-vrticu,

Novosađanka Marija Kondić, uspešno je pobedila ovu bolest, upravo zahvaljujući tome što je na vreme otišla kod lekara.

– Na mene je najviše uticala tetka, koja me je i nagovorila da odem kod lekara, čim sam joj se požalila da sam uočila neke promene. Zahvaljujući njoj, na vreme sam se izlečila, i zaista apelujem na sve sugrađanke da izdvoje vreme za sebe i svoje zdravlje jer ovo može biti presudno – kaže ona.

Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, može biti u potpunosti izlečen. Zato se ultrazvuk dojki preporučuje nakon 30. godine jednom godišnje, posle 40. godine kao kontrola ili dopuna mamografiji. Ukoliko primetite promene u strukturi dojke: čvoriće, otvrdnuća, promene na koži dojke, uvlačenje bradavice, sekrecije iz dojki, obavezno se javite lekaru.

Poliklinika Consilium već 5. godinu zaredom, pored istraživanja, sprovodi i akciju besplatnih pregleda dojki povodom ovog značajnog datuma, te će se i ove godine prijavljivanje za besplatne preglede vršiti u ponedeljak 26. oktobra od 10 do 10.30 sati na telefon 426-488. Broj mesta je ograničen.

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link