Otkako su uvedene kovid propusnice, ugostitelji su počeli da razmišljaju o tome kako će ih kontrolisati i da li će biti spremni da se odreknu pojedinih gostiju. Zbog toga su se neki opredelili i za razne cake, pa i pokušaje zaobilaženja sistema.
Kafići i restorani koji imaju stalne goste i važe za popularnije, među prvima će skratiti radno vreme do 20 sati, rekao je za „Telegraf Biznis“ Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.
To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada.
A kako je očigledno, to se dešava i u praksi. Jedan kafić u Arilju odbio da traži kovid propusnice, jer, kako navode, kod njih su „svi jednaki i dobrodošli“.
Javna je tajna da ima onih objekata koji puštaju i bez propusnica, spremni da plate kaznu za taj prekršaj.
Dešava se i da prime grupu ljudi u kojoj je samo jedan sa kovid propusnicom. Kada dođe inspekcija, udalje se gosti bez propusnica i ostanu samo oni koji su vakcinisani. Po odlasku inspekcija, oni se vrate.
To je čest slučaj u novosadskim kafićima, o čemu svedoči naša sagovornica.
– Pokušala sam da uđem u jedan kafić u Novom Sadu. Krenula sam sa tri drugarice u grad (jedina sam imala kovid sertifikat tj. vakcinisana sam sa dve doze koje mi traju u ovom momentu jos šest meseci). Došli smo do vrata i sačekala nas je hostesa koja nam je odmah objasnila situaciju. Rekla je da ja (jer jedina imam propusnicu) moram da ostanem sama za stolom kada dođe policija i sanitarna, a da će moje drugarice da odu „negde“ – priča ona.
Rečeno joj je zatim da ne može da uđe ukoliko ne želi da ostane sama za stolom u trenutku kada dođe inspekcija.
– Paradoks je da jedina osoba koja trenutno po zakonu sme da bude u objektu nije puštena jer ne želi da bude broj – prepriča ova Novosađanka događaj od proteklog vikenda.
Njena dilema je dilema i onih koji ovih dana slave neku od slava – ne znaju kako tačno da se ponašaju kada je reč o primanju gostiju.
Kako se „nositi“ s antivakserima na prazničnom okupljanju?
Ovih dana to se često pitaju mnogi, jer žele da izbegnu konflikt. Kada je tema vakcinacija, ako su ljudi koji sede za jednim stolom – u podeljenim grupama, uglavnom se očekuje da dođe do razmirica.
U tom kontekstu, danas gotovo da nema konstruktivne kritike.
S druge strane, saglasni smo da su praznična okupljanja, a posebno porodična, uvek događaji s lepim povodom, kada se očekuje što više smeha i pozitivne priče, a manje sukoba.
Temu razgovora između vaksera i antivaksera, u doba korone, za Blumberg otvara Čip Masej, nekadašnji pregovarač za taoce u FBI-u, a sada partner u „Convincing Co.“
Ono što je prvo primetio, kaže, jeste da i dobronamerni ljudi dolaze „naoružani“ logikom i naukom – da se bore protiv onih koji žele da „štrče iz mase“.
To ne završi dobro, dodaje.
Drugo, „nemojte unapred misliti da ćete nešto rešiti, ili da ćete čak obavezno razgovarati o vakcinama, tokom tog obroka“.
Masej napominje da ono što možete da uradite je da „započnete neophodne pripremne radove za buduće ubeđivanje“.
– U mom radu sa FBI-em, deeskalacija je uvek bila prvi korak, nakon čega bih im postavio ključno pitanje: „Kako smo danas stigli ovde?“ To smirujete napetost, čineći da se ljudi osećaju shvaćeno i kao da ih slušate – ističe ovaj stručnjak.
Dakle, na prazničnom okupljanju planirajte zajedničku aktivnost, kao što su neke društvene igre, slaganje Lego kockica ili priprema večere.
Zatim, savetuje Masej, navedite ljude da pričaju o tome kako su donosili velike životne odluke, o lekcijama voljenih osoba koje nikada nisu zaboravili, lične priče, lične istine – tako ih navodite na otkrivanje sopstvenih vrednosti.
– Dozvoljavate im da grade mostove ka svom boljem ja. Vratićete se tim vrednostima da biste pronašli zajednički jezik i izneli svoj argument. Ubeđujte ih podsećajući ih na poverenje koje ste izgradili, i na vrednosti koje delite – zaključuje partner u „Convincing Co.“
Dodaj komentar