Magazin Novi Sad

Povratniku iz Nemačke na granici rekli da “pojača alkohol”, sada je u zatvoru jer nije čuo “apel predsednika Republike”

zatvor

Redakcija Luftike razgovarala je sa advokatom okrivljenog 42-ogodišnjeg muškarca iz Novog Sada (M.NJ.), koji tvrdi da je njegov branjenik neosnovano pritvoren i okrivljen da je kršio meru samoizolacije, iako M.NJ. nije dobio ni usmeno ni pismeno rešenje o obaveznoj samoizolaciji.

On kaže da je ceo postupak pun apsurdnosti i nelogičnosti i najavljuje da će se boriti do Strazbura ako treba jer je uveren da je reč o kršenju prava.

Ulazak u Srbiju na Horgošu

– Moj branjenik došao je iz Nemačke 15. marta u popodnevnim časovima. Putničkim vozilom, u društvu prijatelja ušao je u Srbiju na graničnom prelazu Horgoš. Prilikom ulaska u zemlju nije mu uručeno nikakvo rešenje, niti mu je usmeno saopšteno bilo šta o karantinu – započeo je priču advokat Goran Stupar, branilac M.NJ.

– M.NJ. je pitao graničnog policajca koji je kontrolisao pasoše da li treba da preduzme neke mere i policajac mu je, kako mi je rekao moj branjenik, rekao “ne treba ništa, samo pojačaj dozu alkohola”. Dao mu je flajer na kom piše da treba da smanji kontakt sa drugim osobama – priča Stupar dodajući da nigde nije decidno navedeno da mora da ide u samoizoalciju.

Obaveštenje na granici
Foto: Obaveštenje koje je okrivljeni dobio na granici/Goran Stupar

Šetnja sa porodicom

Prema rečima advokata, Novosađanin koji je trenutno u pritvoru u Vršcu, po dolasku u Novi Sad pozdravio se sa porodicom i legao da spava. Sutradan popodne je sa suprugom i decom izašao da prošeta.

Tog istog dana je, prema tvrdnjama svog branioca, pozvao Institut za javno zdravlje Vojvodine da se javi i da pita da li treba da preduzme neke mere. Službenik ga je pitao da li ima neke simptome, na šta je M.NJ. rekao da nema, pa mu je rečeno da obrati pažnju na simptome i da drži odstojanje kad bude izlazio napolje.

– On je to poštovao. Kad se nakon šetnje vratio kući, sačekala ga je policijska patrola. Saopštili su mu da mora da bude u samoizolaciji i da je prekršio meru karantina. On im je rekao da mu to niko nije rekao, ali je od tada poštovao meru samoizolacije. – ispričao je Stupar za Luftiku.

Pritvor

Četiri dana nakon toga, 20. marta, u večernjim časovima, prema rečima advokata, policija je došla po njega i odveli su ga u policijsku ispostavu Detelinara gde mu je rečeno da postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije” (član 248. Krivičnog zakonika).

Po odobrenju postupajućeg zamenika Osnovnog javnog tužioca, M.NJ. je određena mera zadržavanja do 48 sati.

– Već 21. marta su ga policijski službenici saslušali. Nakon toga, istog dana je priveden kod sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu koji je nakon saslušanja doneo rešenje o određivanju pritvora do 30 dana. Od tada ga više nisam ni video ni čuo – rekao je Goran Stupar.

Bez kontakta sa advokatom

– Moj klijent se nalazi u nekom objektu u Vršcu. To je valjda neki popravni dom, adaptiran zbog vanrednih uslova. Tamo se smeštaju svi koji su u pritvoru na osnovu sumnje na ovo krivično delo. Tražio sam odobrenje da posetim svog branjenika, da pripremim odbranu, ali rekli su mi da ne mogu fizički da pristupim tamo, nego da mogu putem telefona da ga kontaktiram i to najranije 7 dana pre zakazanog suđenja. I taj telefonski razgovor je limitiran – na pola sata – ispričao je branilac.

On je izrazio zabrinutost, jer kako kaže, teško da iko može za pola sata telefonskog razgovora da pripremi odbranu. S druge strane, zabrinut je i zbog toga što nije obezbeđena poverljivost razgovora.

– Ja ne mogu da budem siguran da se taj razgovor neće prisluškivati. Prema Članu 69. Zakona o krivičnom postupku ja, kao njegov branilac, imam pravo na poverljiv razgovor koji se nadzire samo gledanjem, ne i slušanjem – dodao je.

Okrivljeni nije poslušao apel predsednika Srbije

Na naše pitanje sa kojim obrazloženjem je doneto rešenje o pritvoru, on je rekao da je i to jedan apsurd jer je pritvor obrazložen time da M.NJ. nije čuo apel predsednika Srbije, te da je u više navrata kršio propise – ispričao je Stupar i dodao kako je tražio uvid u spise da bi proverio koliko puta i kada je njegov branjenik prekršio meru, jer je njemu poznato da je izašao napolje samo tog dana kada je prošetao sa porodicom – 16. marta, dan po dolasku iz Nemačke.

– Uvidom u spise se vidi da je samo jednom prekršio zabranu i to tog dana – 16. marta – kaže Stupar.

On je podneo žalbu na određivanje pritvora 23. marta, sa obrazloženjem da je M.NJ. jednom prekršio meru , za koju nije ni znao da postoji, te da ne postoji nijedan dokaz da je više puta prekršio meru.

Prema njegovim rečima, Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda u Novom Sadu je odbilo žalbu, da bi kasnije na zahtev postupajućeg sudije, optužni predlog bio vraćen tužiocu koji je preformulisao optužni predlog protiv okrivljenog, tako da je navedeno da je samo jednom kršio meru izolacije.

Postoji Rešenje o samoizolaciji i Zapisnik ministarstva zdravlja

Advokat Goran Stupar je redakciji Luftika ispričao da postoji, kako kaže, još jedan apsurd u postupku koji je pokrenut protiv M.NJ. Prema njegovim rečima, uz krivičnu prijavu je priložen i Zapisnik o sanitarnom nadzoru nad putnikom koje je sačinilo Ministarstvo zdravlja, Sektor za inspekcijske poslove.

– Zapisnik je šturo napravljen, ne piše kad je doputovao, niti kojim je prevoznim sredstvom došao, a nema podatka ni o kom graničnom prelazu je reč.

Ne postoji delovodni broj, nema potpisa sanitarnog inspektora, niti pečata, a ni potpisa okrivljenog. Navedeni su samo njegovi lični podaci. Uz taj Zapisnik je priloženo Rešenje, takođe bez delovodnog broja, pečata, potpisa inspektora kojim se propisuje mera samoizolacije – rekao je Stupar.

Kako je rekao, ovakav Zapisnik i Rešenje ne proizvode nikakvo pravno dejstvo, jer nisu sačinjeni u skladu sa članom 141, stava 1 Zakona o opštem upravnom postupku.

– Mi ne znamo ni ko je ovo priložio. Zapisnik i Rešenje su zavedeni 20. marta što se vidi iz zaglavlja, a osumnjičeni je ušao u državu 15. marta – ispričao je branilac dodajući da njegov klijent ne bi smeo da trpi nikakve pravne posledice, jer je reč o nezakonitom upravnom aktu.

– Ja sam predlagao u žalbi da mu se izrekne blaža mera, u smislu kućnog pritvora uz elektronski nadzor. To je odbijeno jer postoji mogućnost da će okrivljeni po povratku na slobodu, odlaskom u inostranstvo izbeći krivičnu odgovornost. Kako da ode, kad su zatvoreni svi granični prelazi – pita se Stupar.

Suđenje putem Skajpa

Suđenje, koje će biti sprovedeno putem Skajpa zakazano je za 13. april.

Naš sagovornik navodi da je ovakvo suđenje u direktnoj suprotnosti sa članom 13. stava 1 Zakonika u krivičnom postupku, kojim je propisano da se okrivljenom koji je dostupan sudu može suditi samo u njegovom prisustvu.

Kako kaže, Član 6. Evropske konvcencije o ljudskim pravima, čiji smo i mi potpisnici, podrazumeva pravo okrivljenog na pravično suđenje, a u korpusu tog prava podrazumeva se njegovo fizičko prisustvo u krivičnom postupku.

Za kršenje mera samoizolacije predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine zatvora.

– Mi ćemo ići do kraja. Ako treba u Strazbur – u Strazbur. Ovde su sva prava okrivljenog prekršena. Ovo je neverovatno. Naš Zakon o krivičnom postupku uopšte ne predviđa suđenje putem Skajpa. U jednoj odredbi je predviđeno suđenje u odsustvu okrivljenog, ali ako on nije dostupan nadležnim organima. Ovaj čovek je u pritvoru. Ovako nešto je nečuveno – uznemireno je rekao branilac.

Na naše pitanje kako komentariše postupak i situaciju u kojoj se nalazi on kao branilac ali i M.NJ. rekao je – Ovo je tipično uterivanje straha u kosti. Ja sam ubeđen da će nakon vanrednog stanja biti mnogo ukidajućih presuda. Očigledno je da sudovi sude po direktivi, da tu nema ni slova o nepristrasnosti suda kao samostalne grane vlasti.

Pitali smo i šta će biti osnovni “fokus” odbrane.

– Mi tvrdimo da sanitarni inspektor nije bio prisutan prilikom njegovog prelaska granice. Nije mu prišao, nije mu ništa saopštio, a meru samoizolacije može samo sanitarni inspektor da izrekne. Verujem da ćemo to dokazati – završio je svoju priču Goran Stupar, dodajući da mora da pohvali zaposlene u policiji i Tužilaštvu, koji su bili izuzetno korektni u svom ophođenju prema M.NJ.

M.NJ. ima dve maloletne ćerke i prema rečima svog advokata nije nikada osuđivan.

U Nemačkoj je bio na privremenom radu.

Jovana je u zatvoru zbog kršenja mera izolacije, a nije joj ni rečeno da je u karantinu

PARTNERI SAJTA


54 Shares
Share via
Copy link