Novi Sad Vesti

1.000 građana Novog naselja stalo je danas da odbrani svoj kvart od urbicida i betoniranja

Protest gotovo 1.000 građana Novog Sada zbog Plana detaljne regulacije Novog naselja, kojim se predviđa gradnja više garaža u stambenim blokovima, nazvan “Novonaseljska čajanka” održan je danas (20. februar) na parkingu na uglu Ulice Dušana Danilovića i Bulevara kneza Miloša, a potom je organizovana i protestna šetnja do bloka zgrada uz ulicu Bate Brkića.

Više stotina Novosađana okupilo se mirno na ovoj lokaciji koja je jedna od onih za koju urbanisti predviđaju da bude trospratna garaža. Mnogi su nosi su transparente sa ekološkim porukama, ali i one sa porukama “Čuvaj mi, Bože, Novi Sad od svega što ga spopalo… Čuvaj mi barem ovo sad dok i to nije propalo” po stihovima Đorđa Balaševića i slične.

Na samom početku skupa građani su održali minut čutnje posvećen preminulom sugrađaninu i velikom umetniku Đorđu Balaševiću, javlja 021.

Građanima su se obratili njihovi sugrađani iz inicijative “Za zeleno Novo naselje” koji su ponovili zahteve koji su podneti Komisiji za planove i gradskoj upravi, a koji se u osnovi svode da se ne nedozvoli gradnja spratnih garaža u Kneza Miloša, Stanoja Stanojevića, Partizanskih baza i druge, kao i suterenske garaže u bloku oko ulice Bate Brkića.

Ovde je ponovljeno da su pre nekoliko dana na javnoj raspravio planu na koju je podneto gotovo 400 pismenih prigovora građana, i nevladinih organizacija, kao preko 2.000 potpisa peticije, ponovili zahteve gradskih urbanistima, ali da sem otvaranaj mogučnosti da se ipak ne grade garaže u Kneza Miloša i Partizanskih baza iz loaklne vlasti nisu pokazali spremnost da izađu u susret zahtevima stanovnika.

Nakon kratkog govora, usledila je protestna šetnja do novih blokova uz Bulevar Bate Brkića gde su planirane poluukopane garaže pod naplatom, umesto očekivanih besplatnih parkinga, a okupljanje se završilo “Čajankom” u dvorištu između ulica Anđe Ranković 11 i Živka Radovanovića 3.

Građani su poručili da ostaju pri svojim zahtevima i da će nastaviti sa aktivnostima na tome da se ne usvoje planriane izmene regulacionog plana Novog naselja.

Urbanisti su pokazali malu spremnost da izađu u susret građanima, tako što su preporučili Komisiji za planove da se odustane od gradnje garaže na uglu Dušana Danilovića i Kneza Miloša, kao i u Partizanskih baza. Međutim, građani ukazuju na to da ostaje problem ostalih garaža, kao što je ona u Stanoja Stanojevića, odnosno niz suterenskih garaža u Bate Brkića.

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link