Novi Sad Vesti

Novi Sad je antifašistički grad!

novi sad protiv fasizma

Novosađani su se danas okupili na Trgu slobode u znak podrške radijskom voditelju Dašku Milinoviću, koji je fizički napadnut na putu do posla.

Skup je počeo na Trgu slobode, odakle su se učesnici uputili ka Keju žrtva racije. Ubrzo pošto je antifašistički protest najavljen, zakazan je protest desničara, na istom mestu, za 15 minuta kasnije, kao neka vrsta kontramitinga.

Na keju se pre 18 časova okupilo 30-ak pripadnika organizacije “Tradicionalisti”, koji su zapalili sveće kod spomenika žrtvama Racije. Nešto kasnije policija ih je udaljila sa tog mesta, u pravcu Štranda, odnosno dalje od kolone koja je u tom trenutku dolazila sa Trga slobode.

Kako je javila reporterka N1, na Keju žrtava racije nisu zatekli desničare. Iako se celog dana strahovalo da bi moglo doći do sukoba i nasilja, na Keju žrtava racije zatečen je jedan plakat na kome piše „tradicionalisti“ i venac na kome piše „U spomen žrtvama komunizma“. Daško Milinović je taj venac bacio uz reči da tu nisu pale žrtve komunizma nego fašizma.

Reporterka N1 dodaje da je na skupu desničara bilo pedesetak mladića, koji su se razišli kada je policija došla.

Daško Milinović je rekao da građani od 1991. godine žive u državi u kojoj moraju „imati oči na leđima“.

„Nećemo da dopustimo da ljudi žive u strahu. Jasno je da smo svi ovde antifašisti. To je borba protiv siledžija, smatram sebe antifašistom jer sam uvek mrzeo siledžije i suprotstavljao se siledžijama. Dužnost je svakog da se suprotstavlja siledžijama“, poručio je na Trgu slobode Daško Milinović, a pored njega govorila je i Marija Srdić iz Antifašističke koalicije.

On je ocenio da u Srbiji postoji ogroman problem sa fašizmom, koji već decenijama ne može da se reši.

„Dolazim iz antifašističke i partizanske porodice i ne dam da mi iz sećanja izbacuju naše heroje, a da nam razne bitange predstavljaju kao antifašiste“, rekao je Milinović.

Na skupu je došlo i do manjeg incidenta, kada je jedan mladić prišao sa odštampanim tvitovima Daška Milinovića koji su se delili na mrežama i kojima se pokušalo da se relativizuje napad na novinara. Mladić je pobegao nakon što je Milinović zgužvao tvitove.

Novinar Boris Varga rekao je ranije za N1 da je država ta koja stvara atmosferu u kojoj je legitimno napadati novinare i dodao da je važno izaći na ulice i iskazati protest.

„Daško je cenjeni novinar i aktivista i mislim da svi mi ne branimo samo Daška, već ceo slobodarski koncept. Napad na Daška je napad na sve nas“, rekao je Varga.

Izvor: N1

Na dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma tender za izradu spomenika nevinim žrtvama 

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link