posao-perac-prozora.opasnost
Magazin

Šta sve možete da radite na sezonskim poslovima u inostranstvu?

Svake godine sve veći broj mladih Novosađana  tokom letnjeg raspusta traži sezonske poslove. Ovo je odlična prilika da se zaradi džeparac za letovanje, a neki se odlučuju i na odlazak u inostranstvu kako bi za tri meseca zaradili ono što ovde teško mogu i za šest.

U Crnu Goru najveći broj studenata i srednjoškolaca odlazi da radi u kafićima i restoranima. Momci kao konobari, šankeri, devojke prodaju sladoled, rade u kuhinji ili konobarišu. Ovde se uglavnom zapošljava na crno, bez radne knjižice, a plate se kreću od 300 do 500 evra, plus bakšiš. Poslodavac uglavnom obezbeđuje i smeštaj, a oni koji odu uglavnom se vrate umorni, ali zadovoljni novcem koji se zaradi.

sezonski_poso_konobarisanje_687x457

Program Work and Travel poslednjih godina postao je veoma popularan. Studenti imaju priliku da odu u Ameriku u maju, rade, putuju, obiđu ovu zemlju i vrate se u oktobru na nastavak studija. Da biste se upustili u ovakvu avanturu, neophodno je da imate oko 1.500 evra koliko je potrebno uložiti u avionsku kartu i platiti agenciju da vam obezbedi posao. Ovu sumu većina uspe da nadoknadi već tokom prvog meseca u SAD-u, a neki pronađu i dodatni posao  i tako uvećaju zaradu.

Ukoliko ipak ne želite da idete iz Srbije, sezonski posao možete pronaći i ovde. U Novom Sadu postoji nekoliko omladinskih zadruga koje tokom letnjih meseci imaju veću potražnju za radnicima.  Za momke najviše se nude fizički poslovi, nošenje nameštaja, prenos arhive ili istovar-utovar neke robe, a za devojke se nudi raznošenje letaka, čišćenje i promocije. Cena radnog sata je od 150 do 200 dinara, pa tako za jedan dan može da se zaradi od 800 do 2.000 dinara.

U okolnim selima, na njivama može se zaraditi možda čak i više nego u gradu, ali je posao daleko zahtevniji. Najčešće se radi o berbi plodova, zalivanju ili kopanju. Najveći problem svakako je sunce, pa se za ovakve poslove ipak ne odlučuje veliki broj mladih.

sezonski_posao_berba_687x409

Oni malo hrabriji odlaze u Dubaji, na Maltu ili na prekookeanske kruzere. Ovo zna da počne kao sezonski posao, a završi se tako što se oni koji odu, često i ne vrate. Najtraženiji su poslovi šankera, konobara, spasioca na plažama, radnika na gradilištima i recepcionera. Na internetu se mogu pronaći najrazličitije ponude, a neke od najzanimljivijih, ali i najbolje plaćenih su posao lovca na krabe, berba jagoda u Finskoj, radnika na naftnim nalazišima u Severnom moru, a sve popularniji su i poslovi fitnes instruktora u Africi i Aziji.

dubai_687x368

Oni koji se odluče na dalek put trebalo bi da budu oprezni, jer se često radi o prevarama i neproverenim poslodavcima. Problem sa sezonskim poslovima je taj što se retko kada potpisuju ugovori o radu, pa radnicima ostaje samo da veruju da će na kraju dana ili meseeca dobiti zarađene dnevnice.

Slađana Zličić

Saznajte kako do posla u inostranstvu

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

vip-rip.сс site-rip.info pornrips.cc