parking
Vesti Novi Sad

Novi Sad ostaje bez još jedne zelene površine

Stanovnici novosadske ulice Mikole Kočiša poslali su zvanično saopštenje nadležnim institucijama, u kojem apeluju na promenu odluke da se zelena površina u pomenutoj ulici prenameni u parking Kliničkog centra Vojvodine.

Apel stanovnika ulice MIkole Kočiša u celosti prenosimo:

– Stanovnici dela grada novog Sada koji se nalazi u prostoru između Kliničkog Centra Vojvodine i Novosadskog Sajma su iznenađeni odlukom KC Vojvodine da počne radove kojim će negovanu zelenu oazu uništiti radi dobijanja parking prostora .

Pored planirane površine u datom potezu ima prostora za izgradnju parkinga i na susednoj nekultivisanoj i zapuštenoj parceli koja se nalazi preko puta KCV Neuropsihijatrije. Na toj poziciji bi novi parking bio povezan sa već postojećim parkingom unutar KCV-a.

A u planiranoj verziji lokacija je nelogična , jer se između parkinga i KCV nalaze stambeni objekti koji svojim položajem predstavljaju barijeru za pristup korisnicima.

Ovaj kutak prirode postoji samo zahvaljujući dugogodišnjem radu stanovnika ove ulice.

Grad je na ove stanovnike Novog Sada zaboravio i nije im pružao pomoć ni kad su ga molili za to.

Odlukom grada osamdesetih godina je uništen predivni močvarni rezervat u kojem su živele ribe, ptice i barska vegetacija. Ovakvo pririodno blago je odlukom gradskih moćnika zatrpano betonom , asfaltom i staklom. Posle ovih radova stanovnici su bili prinuđeni da pred svojim kućama gledaju brdo otpada koje im je servirao grad.

Pošto su bili prepušteni samo sebi zasukali su rukave i pokušali da kultivišu ono što niko nije verovao da je moguće. Nebrojeni dani i energija su uloženi da se smeće selektuje, iskopaju rupe za sadnice , donese čista zemlja, posade mlade sadnice i neguju da opstanu . Mnogo stabala nije uspelo da se izbori sa betonskom i otpadnom podlogom i ponovo su sađene i negovane nove sadnice.

Posle mnogo godina oni su uspeli da požrtvovanim radom u mnogo godina pretvore ovu deponiju za odlaganje betona, asfalta i stakla u kultivisan prostor.

KCV u svom konceptualnom okviru plana regulacije želi da baš ovaj deo uništi i pored postojanja alternativnih površina.

U svoj planu regulacije KCV navodi jasno da su: „Zelene površine od izuzetne važnosti i da je potrebno sačuvati postojeće zelene površine, dopuniti ih i raditi na njihovom povećanju i održavanju“.

Ovim se opet potvrđuje da se na papiru vodi jedna, a u praksi sprovodi skroz suprotna politika. Navedeni park planiran za uništenje zauzima veću povrišnu od svih zelenih površina KCV, kako po broju tako i kvalitetu stabala koja na njemu žive.

Pozivamo na razum građane Novog Sada koji upravljaju sa njim da vode računa o tome da ne postanemo i sami žrtve betonizacije grada u kojem živimo.

Svima nama je važniji čist vazduh bez kojeg ne možemo od profita naplate parkinga.

Cena našeg zdravlja je od toga mnogo veća. – navodi se u ovom apelu naših sugrađana.

NS – grad po meri (nekih) građana: Umesto livadica biće osmospratnica

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku