Novi Sad

Novi Sad dobija skupoceni novi spomenik

Spomenik Kralju Petru I na Trgu republike građane Novog Sada koštaće oko 20 miliona dinara, a želja lokalne vlasti je da ga izradi vajar Zoran Ivanović

Prema podacima do kojih je došao 021, ovo je suma predviđena prema planu nabavki Uprave za građevinsko zemljšte i investicije (UGZI). Izrada tehničke dokumentacije će koštati više od 150.000 dinara, parterno uređenje dela Trga gde će se nalaziti spomenik oko četiri miliona dinara, dok je najviše novca, 16,5 miliona dinara namenjeno za izradu spomenika i njegovo postavljanje.

Uprava tek treba da raspiše tender kako bi se krenulo u pravljenje spomenika, a plan je da on na Trgu bude postavljen u novembru ove godine, kada bude obeležavano 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS i ulasku srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata.

Prvo što treba uraditi je izraditi idejni projekat, što za sada nije urađeno, jer je Uprava za javne nabavke 18. decembra odbila da dozvoli UGZI-ju da u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javne nabavke dodeli ovaj posao vajaru Zoranu Ivanoviću. U svom zahtevu, UGZI je naveo da je dogovoreno sa Urbanizmom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture i da je Ivanović jedan od najproduktivnijih vajara i praktično jedini sa iskustvom u realizaciji konjičkih skulptura. Međutim, Uprava za javne nabavke nije prihvatila ovo obrazloženje, tako da sada mora da se radi tender za idejno rešenje.

Pomenimo da je UGZI svoj zahtev u Beograd poslao još 12. decembra, šest dana pre nego što je Savet za kulturu predložio Skupštini grada da se srpskom monarhu podigne spomenik na Trgu republike.

Vodič kroz istoriju novosadskih poslastičarnica

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

795 Shares
795 Shares
Share via
Copy link