Magazin Novi Sad

Godinama živi i radi u Novom Sadu, u BiH na poternici zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti

duško kornjača collage
Printscreen / Collage

Duško Kornjača bivši je ratni komandant u opštini Čajniče koji se od 2015. godine nalazi na poternici Suda u BiH zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti, a sada je jedan sarajevski novinar otkrio da on već godinama živi i radi u Novom Sadu.

Na sajtu suda u BiH navodi se da je Kornjača „nedostupan pravosudnim organima“, ali ga je novinar Ava Avdić pronašao u stanu u Tekelijinoj ulici, gde živi sa porodicom.

Na snimku se vidi da je čovek, koji je potvrdio da se zove Duško Kornjača, prvo fino pokušao da izbegne razgovor, a nakon provokacije nepozvanog gosta odlučio je da upotrebi silu i zaustavi snimanje otimanjem telefona.

Daljnji incident je, prema rečima novinara Avda Avdića, sprečio mlađi muškarac koji je potom izašao iz Kornjačinog stana, vratio mu razbijeni telefon i izvinio se zbog neprijatnosti. Ipak, Avdić je uspeo da sačuva video zapis.

– Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak ni ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona upravo najbolje govori o naravi tog čoveka. Ako ovako reaguje u miru, možete misliti kako se ponašao u ratu. Nedavno je Srbija izručila BiH svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne važi – rekao je Avdić portalu Nova.rs.

Prema navodima optužnice, Kornjača je optužen da je “u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opšine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, Kornjača planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz opšine Čajniče”.

duško kornjača
Printscreen

Za isto krivično delo Duškov rođeni brat Milun, bivši komandant paravojne jedinice „Plavi orlovi“ osuđen je 2014. na pet godina zatvora. On je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Krizni štab Opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu, a na čijem je čelu bio upravo odbegli Duško Kornjača.

Kako živi slobodno u Novom Sadu već godinama on se u međuvremenu se zaposlio u na jednoj privatnoj klinici kao specijalista gastroentorologije, a prošle godine je čak i gostovao u emisiji na jednoj lokalnoj televiziji gde je pričao o prednostima izvesne kvantne medicine. Tokom 2017. godne je bio zaposlen kao internista u stacionaru u Odžacima, a njegovo radno mesto je finansirala lokalna samouprava, kao osnivač ondašnjeg Doma zdravlja.

U Lovačkom domu Mostine kod Čajniča, 1992. godine je ubijeno više od 40 muslimanskih civila. Ostaci većina žrtava nisu još uvek pronađeni.

– Znam samo da mi je sin 1992. godine ‘skinut’ sa autobusa i doveden u lovački dom na Mostini. Kosti nikada nisam pronašla. Godine prolaze i bojim se da ću otići na onaj svijet a da mi sin neće naći vječni smiraj – svedočanstvo je Hibe Cicvare. Njen sin je među 30 žrtava ovog zločina za čijim kostima se još uvek traga.

Mađarski ratni zločinac dobija spomenik u Novom Sadu

OGLAS

573 Shares
573 Shares
Share via
Copy link