Novi Sad

Bahatost vlasnika vila na Fruškoj gori zbog kojih je Novi Sad imao restrikcije vode ovog leta

bazeni-fruska-gora
Foto: Luftika

Ovih dana vlasnici vila na obroncima Fruške gore prazne svoje velelepne bazene tako što nonšalantno creva sa vodom izbace ispred kuće – na sred glavnog puta! Tako voda otiče mlazom niz saobraćajnice, do podnožja brda, praveći poplave na mnogim  mestima na kojima beton uleže, prelazeći sa jednog kraja puta na drugi.

“A to neko od gore prazni bazen“, ovako reaguju stanovnici Popovice kada naiđu na poplavu na putu.. Zatekli smo ih kako metlama sprečavaju poplave i u svojim dvorištima.

Najlepši pogled na Frušku Goru a i grad Novi Sad prostire se sa uzvišenja naselja Bocke iznad Kamenice i naselja Popovica. Ove prigradska naselja su i najbliže gradu, na svega desetak kilometara od centra Novog Sada, te su ovde nekretnine i najskuplje pa je ovo najčešći odabir gradnje vila sa ogromnim bazenima.

Zadnjih par godina, naročito od početka perioda pandemije, okolina Novog Sada postaje pravi Holivud. Niču luksuzna naselja modernih vila uređena po poslednjim modnim i dizajnerskim svetskim trendovima. Svaka druga vila, naravno ima i bazen.

Pored sve ređeg mirisa lipe, četinara, prirode, sve ćešće osetite opijajući miris nenormalne koncentracije joda, kao da ste na obali Jadrana. To su čuveni slani filteri za bazene koje ovde zaista ima svaka druga, treća kuća.

Bazen, mora se priznati više nije ni toliki luksuz a za nekog ko ima vrednost nekretnine koja se kreće zajedno sa placem u okviru par miliona, nije naravno ni napuniti isti vodom. Nažalost, taj luksuz izgleda više košta običan narod.

Prethodno leto su obeležile česte restrikcije vode na sremskoj strani novosadskih prigradskih naselja. Sa obzirom na naseljenost grada i veoma vrelo leto, restrikcije vode ne bi bile čudo… da ne živimo u 21. veku. Izuzmimo vreme u kome živimo i setimo se koliko se kod nas poštuju zakoni, u slučaju da oni uopšte postoje. U ovom slučaju voda obilazi zakone ali ne i svako dvorište a naročito ne glavni i jedini put, pa je na vama da budete veoma pažljivi ako se biciklom ili peške uputite na Popovicu ili druge lepote prirode u novosadskoj okolini.

Dakle bazene pune i pošteno plaćaju vlasnici istih i sve bi to bilo fer, kada ne bi postavili pitanje pražnjenja vode. Gde i kako se prazne privatni bazeni? Evidentno je da za tu radnju ne morate najmiti cisternu i biti dovoljno kulturni da ne poplavite komšijske kuće i ceo put.

Zato kada šetate Popovicom nemojte da se začudite prizoru sličnom onom na Slapovima Krke. Ne, to nisu podzemne vode, niti novi potok,  ili rečica, pošto huči i lije mnogo jačim mlazom od potoka. To savesni vlasnici koji su se celo leto hladili u svojim luksuznim bazenima, sada prazne iste jednostavnim puštanjem vode kroz naselje tojest niz glavni i jedini betonski put, kako to izgleda nikom osim pojedinim pešacima, biciklistima i stanovnicima kojima voda ulazi u kuće, ne smeta.

Uporedili smo lux stan u Novom Sadu i vilu s bazenom na Fruškoj gori

Adrijana Antunović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sad moze tekst kako se podzemne vode sa gradilista (Novi Sad) u Radnickoj 2 i gradilista na cosku MGorkog i Strazilovske direktno pumpaju u gradsku kanalizaciju
    To moze?
    Sad ce da prave sajt unitar placa da se ne vidi i ne cuje da pumpe rade 23/7 vec mesecim

361 Shares
361 Shares
Share via
Copy link