Lifestyle

Nova pravila u kafićima i restoranima koja će važiti i za goste i za ugostitelje

Kafići i restorani u Srbiji će od ponedeljka (4.maja) ponovo početi sa radom, ali uz nova pravila koja će važiti i za goste i za osoblje.

Nadležne službe izdale su pravilnik za ugostitelje, koji će morati da ispoštuju brojne preventivne mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, piše Sputnjik.

Pravila za goste

Gosti neće morati u ugostiteljskom objektu da nose rukavice i maske, budući da jedu i piju, ali je obavezna dezinfekcija na ulazu.

Lokali će na ulazu morati da imaju tzv. dezo barijeru, odnosno sunđer natopljen rastvorom dezinfekcionog sredstva, ili druge vidove ove barijere, kojim se dezinfikuje obuća.

Takođe, na ulazu u kafić ili restoran moraće da stoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola, bilo kao gel, vlažne maramice ili ručna prskalica.

To će biti obavezno i na ulazu u baštu, ukoliko gosti ulaze u objekat u toalet.

Ista dezinfekciona sredstva moraće da stoje i na stolovima, odnosno na mestima predviđenim za goste, kako bi gosti mogli da ih koriste.

Povećana je i socijalna distanca unutar kafića i restorana, kao i u baštama,

Ugostiteljski objekti moći će da prime jednog gosta za sedeće mesto na 3,5 kvadrata površine. U baštama gosti mogu biti nešto zbijeniji, pa jedan dolazi na 2,5 kvadrata, dok je do sada bilo obavezno da jedan gost mora da ima 1,5 kvadrat.

Ugostiteljski objekti moraće da menjaju i izgled toaleta, te će biti obavezni beskontaktni dozeri za sapun i ruke.

Pravila za zaposlene

Pored pravila koja se odnose na goste, ugostitelji će morati da poštuju i nove propise kada je u pitanju sam rad lokala, odnosno rad zaposlenih i dostava robe.

Zaposleni će morati da nose maske i rukavice u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada. Takođe, obavezni su da nose uniforme koje se svakog dana peru na 90 stepeni i peglaju.

I kada su zaposleni u pitanju, dezinfekcija je važan deo novih mera. Takođe su obavezne dezo barijere na ulaze u prostorije koje koriste samo zaposleni, kao i dezinfekcija obuće alkoholnim dezinfekcionim sredstvom.

I dobavljači koji dostavljaju robu moraće da prođu dezinfekciju obuće i ruku pri dostavi robe.

Kada prime robu, zaposleni će prvo morati da dezinfikuju pakovanje u kom je doneta, koje odmah bacaju u smeće, a potom i da dezinfikuju samu robu.

Top 7 restorana u Novom Sadu koji dostavljaju hranu i tokom policijskog časa

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link