Poznati gastro sajt Taste Atlas objavio je pre nekoliko dana listu od 68 najbolje ocenjenih jela iz Srbije.
Na spisku od 68 jela, našla su se i neka koja su manje poznata širokim narodnim masama, a znaju samo redovni posetioci tradicionalnih srpskih kafana. Na primer – čalabrca.
Petrovački kulen zauzeo je prvo mesto sa najvišom ocenom, na drugom mestu je komplet lepinja, a na trećem leskovački roštilj.
Na listi su se našli i sarma, miročki sir, karađorđeva šnicla, gomboce i podvarak, a nama je za oko zapalo jelo zanimljivog naziva za koje ranije nismo čuli.
Šta je čalabrca?
Čalabrca je na listi najboljih jela iz Srbije zauzela 55. poziciju. To je vrsta predjela koja se služi u tradicionalnim srpskim kafanama, a popularnost je dobila kao brzo sirotinjsko jelo iz zapadnih delova Srbije.
Pravi se od lisnatog testa, ulja, masti, mleka i kajmaka i spremna je očas posla!
Od manje poznatih jela iz Srbije na listi su se našle i pite poreklom iz Vranja, propeć i sečenica, kao i desert iz Vojvodine herovke. Evo i kompletne liste ispod:
68 najbolje ocenjenih jela iz Srbije
- Petrovački kulen
- Komplet lepinja
- Leskovački roštilj
- Pirotska peglana kobasica
- Pazarske mantije
- Užička pršuta
- Miročki sir
- Sarma
- Pljeskavica
- Burek sa sirom
- Lepinja
- Bela čorba
- Leskovački voz
- Krofne
- Pasulj
- Urnebes
- Pinđur
- Perkelt
- Gomboce
- Sjenički sir
- Leskovačka mućkalica
- Zlatarski sir
- Zlatiborska pršuta
- Gibanica
- Podvarak
- Reform torta
- Vasina torta
- Belolučene paprike
- Moravska salata
- Proja/Projara
- Šnenokle
- Ruske šubare
- Slatko od dunja
- Sremska kobasica
- Karađorđeva šnicla
- Svadbarski kupus
- Čorbast pasulj
- Pirotski kačkavalj
- Duvan čvarci
- Makovnjača
- Prebranac
- Lenja pita
- Česnica
- Srpska salata
- Bundevara
- Čvarci
- Fish paprikash (Fiš paprikaš)
- Popara
- Leskovačka kavurma
- Pihtije
- Rezanci s makom
- Futoška sarma
- Svrljiški belmuž
- Sečenica
- Čalabrca
- Pašteta od fazana
- Leskovački domaći ajvar
- Vojvođanski koh
- Ražnjići
- Čorba od spanaća
- Propeć
- Herovke
- Pupinova pita
- Pule
- Fontoš kolač
- Škembe čorba
- Pohane svinjske nogice
- Živa pljeskavica
Izvor: City magazine
Dodaj komentar