Magazin

Spasao je 698 dece za vreme Drugog svetskog rata i tu tajnu krio 50 godina

Priče iz Drugog svetskog rata pune su divljenja, ali priča o Nikolasu Vintonu treba da zauzima posebno mesto u istoriji. Nikolas Vinton bio je humanitarac i broker iz Londona i čovek koji je od sigurne smrti spasao 698 dece.

Priča Nikolasa Vintona počinje krajem 1938. godine kada je Evopa bila na ivici rata, a nasilje Nemačke nad Jevrejima u sve većem porastu. On je u poslednjem trenutku odlučio da krene u Prag, da pomogne Martinu Blejku koji je bio u britanskom Komitetu za izbeglice, u Čehoslovačkoj.

Deca su vozovima deportovana u London

U procesu okupacije, Blejk je pozvao Vintona da mu pomogne u centru za socijalni rad. Vinton je samoinicijativno osnovao organizaciju koja je štitila jevrejsku decu od nacista.

Najveći broj zarobljenih Jevreja bio je u koncetracionom logoru u oblasti Sudeti.

Okupirani su bili na vellikim mukama, primorani da se suprostavljaju ledenoj evropskoj zimi. Kao ugledan čovek iz Londona, Nikolas je ubedio roditelje zarobljene dece da može da organizuje njihovo bekstvo.

Za to vreme, od porodica uzimao je imena dece koju će odvesti na bezbedno.

Da bi se domogli bezbedne teritorije, morali su vozovima da prođu kroz srce nacističke Nemačke. Devet vozova je deportovano iz Varšave u periodu od marta do avgusta 1939. i svaki od njih je stigao u London, osim devetog.

Vinton je pronašao novu porodicu za svako dete. Samo nekolicina njih je imalo rođake ili poznanike u Velikoj Britaniji.

Žena otkrila dugo čuvanu tajnu

Vinton nikada nikome nije pomenuo decu niti njegov čin humanosti. Međutim, nakon čitavih 50 godina, njegova žena u starim zapisima pronalazi imena i fotografije sve dece koju je spasao.

Njegov gest nije ostao neprimećen, 1988. godine zajedno sa suprugom sedeo je u publici BBC-jeve emisije „To je život“, bez njegovog znanja voditeljka je počela da priča o njegovom činu humanosti, svi su ustali i počeli da aplaudiraju jedino Vinter nije znao o čemu se radi.

Zapravo, svaka osoba u publici bila je jedno dete koje je on spasao.

Vinstonov primer inspirisao je mnoge režisere i književnike. Film „Sila ljudskosti-Nikolas Vinton“ osvojio je Emi 2002. godine.

Nikolas je takođe dolikovan od strane Češkog predsednika Miloša Zemana ordenom najvišeg ranga „Beli lav“, poklonivši Češkoj deci „najveći dar na svetu“ – šansu za život i slobodu.

Češka vlada nominovala ga je 2008. godine Nobelovom nagradom za mir.

Nikolas Džorž Vinton preminuo je u snu u 105. godini, 1. jula 2015. Procenjuje se da na svetu živi oko 6000 potomaka dece koje je Vinton spasao. Za nekoga je podvig doživeti stotu, za britanskog Šindlera je to bio najmanji uspeh.

Priča o srpskom selu koje je sve rizikovalo da spase život jevrejskog dečaka

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

329 Shares
329 Shares
Share via
Copy link