Magazin

Nevena je žena Kobra – prva dama elitne vojne jedinice koja ruši sve predrasude (VIDEO)

nevena
Printscreen

Ima svetlih i junačkih primera u kojima žene u vojnim jedinicama ulaze u istoriju kao najpožrtvovaniji borci, kao heroine svetskih sukoba i skretničari istorijskih tokova. Kategorizacija u vidu tipično ženskih ili samo muških poslova svakim novim danom gubi na značaju, a granice koje smo vekovima poznavali brišu se zahvaljujući izvanrednim pojedincima.

Utisak je da devojke češće iskazuju želju da prihvate izazov i budu egal, a neretko i bolje od muških kolega u poslovima kojima odlučuju da posvete život.

Sigurno ste čuli za elitnu vojnu jedinicu „Kobre“. Jedna mlada dama upravo je deo ove jedinice, a ona je za portal Najžena.rs govorila o svojim počecima, iskustvima i šta je sve potrebno kako bi jedna devojka krenula njenim stopama.

Žena Kobra

nevena 3
Printscreen

Nevena Jovanović ima 33 godina i pripadnica je Odreda vojne policije, specijalne namene „Kobre“.

Svoj put je krenula da krči, 2007. godine kada je upisala Vojnu akademiju. Bila je to prva ženska generacija.

Nakon studija, Nevena kaže da joj je prvo radno mesto bilo u Gardi, a kako je bila u fizički jako dobroj kondiciji i izuzetno dobro je gađala, to ju je navelo da pristupi „Kobrama“.

Snažna volja i mentalna snaga

Za pristup ovoj jedinici neophodna je psihofizička kondicija i mentalna snaga, a Nevena kaže da nije očekivala od samog starta da će završiti u „Kobrama“.

– Postoji posebna procedura za pristup toj jedinici. Morate da prođete određeni dril da biste postigli ono što što želite. To su gađanja, marševi, plivanje, fizička obuka…

Nevena tvrdi da ništa nije teško, ako stvarno u glavi želite to.

-Prisutne su situacije kada se jako uplašite, ali morate da znate da se izborite i da znate kako da odreagujete u svakoj situaciji- objašnjava Nevena i dodaje da nijednom nije povređena u određenim akcijama, a da u slobodno vreme praktikuje vežbe disanja kako bi se relaksirala.

nevena 2
Printscreen

Nevena za deset minuta može da pretrči 3200 metara. Ako ste bar nekoliko puta rekreativno trčali, verovatno možete da pretpostavite koliko je fantastičan ovaj rezultat.

– Rekord u trbušnjacima mi je, za dva minuta 118 trbušnjaka, a što se tiče sklekova mogu da uradim i više od 57 sklekova za dva minuta.

Atletika najveća ljubav

Nevena je još kao mala devojčica obožavala igračke starijeg brata, pa kako ističe još tada je veću ljubav pokazala prema puškama, nego prema lutkama. Na studijama je najviše privlačilo gađanje.

– Volela sam da gađam i bila sam jako dobra u preciznom gađanju. Za smer pešadija jako je bitna fizička sprema, što sam uklopila sa onim što najviše volim- objašnjava Nevena i dodaje:

– Atletika jeste moja najveća ljubav, ali sam se bavila i drugim sportovima kao što je kik boks, orjentiring, veslanje na ergometru , veslanje na čamcu… Polse dugog niza godina shvatila sam da je atletika kraljica sportova i nastavila sam da se bavim samo trčanjem.

Muškarci reaguju sa puno poštovanja

nevena 1
Printscreen

Ističe da radi već 11 godina i da su kolege navikle na nju. Nove kolege je takođe odmah prihvate.

Na pitanje kako drugi muškarci reaguju kada saznaju čime se bavi, Nevena odgovara sa osmehom:

– Što se tiče drugih muškaraca, najbolje bi bilo da pitate lično njih. U početku su iznenađeni jer nije svakodnevica videti ženu da se bavi ovim poslom, ali na kraju reaguju sa puno poštovanja. Verujem da svaka osoba može da nađe osobu koja joj je slična.

Savet devojkama: Samo bez predrasuda

– Što se tiče devojaka koje bi volele da se bave ovim poslom, savetovala bih im da nemaju predrasude i ako imaju želju i volju da se bave ovim poslom da istraju.

Da se nikada nije pokajala što je izabrala ovaj poziv govori i njena izjava da bi ovo preporučila i u budućnosti svom detetu.

-Vaspitavala bih ga vojnički, baš kao što sam i ja prošla – zaključila je Nevena.

Tamara, žena zmaj, pobedila rak, istrčala Tribalion trku na Tari i pokazala šta je duh pobednika

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

85 Shares
Share via
Copy link