Kada nema radnika onda poslodavci naprasno pronađu novac za prilično visoke plate…
Čak 11.000 evra mesečno mogao bi da zaradi kuvar ili konobar koji se zaposli u restoranu u Soderstorfu u Nemačkoj.
Ovoliku platu nudi ugostitelj iz spomenutog mesta. On očajnički pokušava da pronađe kadar koji mu nedostaje.
Teško da je bilo koja druga industrija u Nemačkoj toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restoranska i hotelska, piše nemačko izdanje „Biznis insajdera“. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaje desetine hiljada radnika.
„11.000 evra. Od sada!“ – ovim natpisom Filip i Kristin von Štum oglašavaju se u Soderstorfu u Donjoj Saksoniji. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razna događanja. Teoretski, rekao je Filip za nemačke medije, mogao bi svake godine da ugosti 50 venčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može da pristane na održavanje između 10 i 15 venčanja godišnje.
Nedostaje kadra – u kuhinji, servisu, upravi i računovodstvu
Primer ugostitelja iz Donje Saksonije nije jedini. Nemačka agencija za zapošljavanje izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu u junu.
Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalifikovanih radnika. U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja.
Zbog nedostatka kadra restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vreme.
Gastronomija ponovno u usponu
Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima kao što su Minhen, Berlin, Hamburg, Štutgart i Drezden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.
U Berlinu je, na primer, prodaja oko 60 posto veća nego pre pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali zarada je takođe porasla u proseku u celoj zemlji iako su dobici u ruralnim područjima manji, prenosi Kurir pisanje Indexa.
No iako industrija dobro posluje, premalo radnika želi u njoj da radi. Naprotiv, mnogi odlaze te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.
„U hotelu jednog kolege cela kuhinjska postava dala je otkaz u roku od nedelju dana“, kaže Sebastijan Rajzner iz sindikata NGG u Berlinu. Slučaj se dogodio u leto 2022, ali je primer za mnoge firme.
Dodaj komentar