Magazin Srbija

U protekloj deceniji u Srbiji ubijeno 315 naših ćerki, majki, sestara, komšinica…

Tokom proteklih 10 godina u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 315 žena, a samo ove godine ubijeno je 26 žena. Kako bi se stalo na put porodičnom nasilju osnovana je Radna grupa za izradu Nacionalne sreategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2020-2025

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i ministarka Zorana Mihajlović istakla je danas da ljudi nisu brojke, ali podaci kažu da je u proteklih 10 godina ubijeno 315 žena samo zato što su žene, a iza njih je ostalo 432 dece, od kojih je 169 bilo maloletno.

Od početka ove godine ubijeno je 26 žena. To je opomena za sve nas i učinićemo sve da naši zakoni budu bolji, a njihova primena bolja, rekla je Mihajlović na  prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je urađeno dosta, ali da zahteva od partnera u ovom poslu, pre svega od medija, da se isprati nastavak postupanja, odluku suda, jer je sankcija bitna u smislu generalne prevencije nasilja.

Praćenje primene Zakon o sprečavanje nasilja u porodica, rekla je Popović, pokazuje da su za tri i po godine sudovi u 61.549 slučajeva doneli odluku da produže hitnu meru privremenog udaljenja nasilnika i zabrane učiniocu da kontaktira ili prilazi žrtvi.

Radne grupe razmotrile su za taj period više od 170.000 prijava nasilja u porodici, dodala je ona.

U toku prošle godine doneto je 1.310 pravosnažnih presuda, 807 uslovnih osuda, a 490 lica je osuđeno na kaznu zatvora, dodala je Popović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da nije smešno učiniti sve što se može da se niko ne smeje partnerskom nasilju.

Naslov u medijima – „Tukla muža“, je l’ to smešno? „Dobila je šamar, zaslužila je“, je l’ da da nije smešno, ukazao je Vulin.

Molim vas, nije smešno, nemojmo dopustiti da partnersko nasilje, nasilje nad ženama bude smešno, rekao je Vulin i naglasio da nije smešno kada žrtva dođe u policiju.

Policija je obučena da reaguje, reši slučaj, odstrani nasilnika iz stana bez obzira čiji je. Niko ko to radi nije frajer, muškarčina. Ne dozvolite da u medijima dozvolimo ismejavanje žrtve, poručio je on.

Od svih vas, a ne od države, zavisi da se taj narativ promeni, rekao je Vulin i istakao da se niko u MUP ne smeje kada se policajac sprema za takve slučajeve i to se više među njima ne doživljava kao kazna.

Znam koliko je teško kada u Sigurnu kuću dođe žena, vodi dete i nemaju gde da odu, a nadaju se da će to biti mesto u kojem nema vike, tuče, galame. Video sam to, rekao je Vulin, podsećajući da je bio i ministar rada.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je, kao zvanični predlagač Strategije, da taj dokument neće sam po sebi sprečiti nasilje, piše Danas.

Moramo imati nultu toleranciju na sve oblike nasilja, Sve žene koje u ovom momentu trpe oblik nasilja, moraju znati da nisu same i imaju kome da se obrate i pronađu utočište, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je Lav Tolstoj pogrešio i da su sve nesrećne porodice iste, a nesrećne su jer se u njima živi u nasilju.

To je zadatak politike, da uklonimo nasilje i napravimo utočište, privremeno, i zaštitu za one koji trpe zlo i nasilje u sopstevnim porodicama, rekla je Čomić

Biraš da budeš nasilnik, a i ne moraš, rekla je Čomić i dodala da nijedan izgovor za nasilje ne dolazi u obzir.

Stereotipe i predrasude da smo mi žene manje vredne i zaslužujemo sve što nas dostigne, teško da ćete ukloniti, ali ono što možemo zabraniti je ponašanje zasnovano na toj predrasudi i u tome je reč u ovoj Strategiji, naglasila je Čomić.

Ministarka Jadranka Joksimović zahteva da bude ministar jer “nije Nušićev lik”

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Potpuno pogrešan pristup rešavanju ovog problema. Umesto da tim stručnjaka ispita svaki slučaj posebno i pronađe uzroke, pa prema tom nalazu da deluje na celo društvo, vi čak i ovim člankom želite da rešavate posledicu. Suludo

OGLAS

65 Shares
Share via
Copy link