Magazin Putovanja

Najveći i najskuplji akva park na svetu zaustavlja dah i izgleda kao iz video-igrice (VIDEO)

saudi
Printscreen

Čini se da Saudijci baš ne znaju šta će sa novcem, pa osim što nude basnoslovne cifre dobrim, ostarelim, ali i osrednjim fudbalerima, oni i dalje neprestano grade neverovatne arhitektonske poduhvate i deluje da nemaju nameru da se zaustave.

Spektakularna turistička atrakcija gradi se u Saudijskoj Arabiji po ceni od 750 miliona dolara u regionu Kidija u blizini glavnog grada Rijada, a prostiraće se na 337.948 kvadratnih metara i imaće 23 vožnje i atrakcije, piše „NTravel„.

Lokacija će biti podeljena na devet različitih zona inspirisanih domaćim životinjama koje naseljavaju ovo područje.

Saudijska Arabija ovo navodi kao svoj giga projekat u sklopu otvaranja zone zabave turističkih atrakcija.

Pametna tehnologija će igrati glavnu ulogu u radu parka, sa nekoliko inicijativa za smanjenje količine vode potrebne za funkcionisanje parka.

Napredni ekološki sistemi će smanjiti upotrebu vode kroz reciklažu i pametno korišćenje, a vožnje su dizajnirane da koriste manje vode od tradicionalnih tobogana za vodene parkove, od kojih neki smanjuju potrošnju vode za čak 75 odsto, prenosi Nova.rs.

Park će takođe integrisati tehnologije koje smanjuju pritisak vode na vožnjama, smanjujući gubitak vode usled isparavanja do 50 odsto.

Plivači ne moraju da brinu o uranjanju u duboke bazene nakon vožnje. Atrakcije u parku će koristiti ono što se naziva koncept „istrčavanja“, što znači da će tobogani završavati u plićim bazenima koji omogućavaju avanturistima da lagano klize van i istovremeno koriste manje vode.

Park će imati i najsavremenije takmičarske objekte kako bi mogao da bude domaćin budućih turnira u vodenim sportovima. Takođe će imati 17 lokala za hranu i piće.

Takođe se planira da se iskoriste povremeni kišni dani u regionu, pri čemu se kišnica koja pada na lokaciju sakuplja, prečišćava i koristi za navodnjavanje destinacije.

„Vodeni tematski park biće destinacija za porodičnu zabavu tokom cele godine, prva takve vrste i nudi iskustva koja nikada ranije nisu bila ponuđena u Saudijskoj Arabiji“, rekao je Abdulah bin Naser Aldavud, član odbora i generalni direktor kompanije „Qiddiya Investment Company.“

Vodeni park je najnoviji dodatak koji je najavljen za Kidiju, mega centar zabave u kraljevstvu.

Na lokaciji se takođe gradi Six Flags Kidija vredan 3,7 milijardi dolara, gde će biti smešten Falcon Flight, najviši, najduži i najbrži rolerkoster na svetu.

Kidija je jedan od nekoliko giga projekata najavljenih kao deo vizije Saudijske Arabije 2030. godine.

Saudijac lud od sreće otkinuo vrata sa kuće i bacio ih u dvorište (VIDEO)

Share via
Copy link