Magazin Srbija

Najveća hapšenja u Srbiji: I Holivud bi nam pozavideo na scenarijima

Ako čitate ovo, a još uvek niste čuli za hapšenje Tijane Ajfon, onda ste stvarno majstor izbegavanja treš vesti.

Ako ste pak prosečan Srbin onda ste bili izbombardovani detaljima o tome kako je ova starleta uhapšena dok je pokušavala da sa još dve devojke čamcem pređe Drinu na granici između Srbije i Bosne. Ovo hapšenje jeste tema dana, ali je tek jedno od onih koje su potresli Srbiju, piše Noizz.

Vest o hapšenju devojke koja je optužena za prostituciju i podvođenje u normalnim okolnostima ne bi trebala da bude ni bitna ni interesantna, možda tek trivija jer je Tijana Ajfon učestvovala u rijalitiju.

Ali, Srbija je ovo pa se ona umešala na naslovne strane svih portala, odmah uz priču o koroni i tome kako još čekamo da nam svima država isplati 100 evra.

Hapšenja koja su stvarno uzdrmala zemlju su mnogo, mnogo kompleksinija i značajnija.

Slobodan Milošević

Naravno, na prvom mestu je pad Slobodana Miloševića. Generacije su čekale da se on nađe iza rešetaka verujući da će sa njegovim odlaskom u zatvor završiti jedno mučno poglavlje za Srbiju.

Uhapšen je u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. Privođenje Miloševića počelo je 30. marta, u čemu su aktivno učestvovali Čedomir Jovanović, Milorad Bracanović, kao i Milorad Ulemek Legija, a okončano je posle dva dana, i to posle sedmočasovnih pregovora o predaji.

Sloba je posle toga završio na suđenju u Hagu, ali presudu nikada nije dočekao, jer je 2006. umro u pritvoru u Holandiji.

Radovan Karadžić

Ništa manje drame nije izazvalo hapšenje Radovana Karadžića. To je zaista bila filmska priča! Karadžić je nakon podizanja međunarodne poternice proveo više od jedne decenije u bekstvu.

Dok je bio jedna od najtraženijih osoba na svetu, kao doktor Dragan Dabić, po Srbiji je išao na predavanja i tribine. Za njim je bila raspisana poternica Interpola, a vlada SAD je ponudila pet miliona dolara za pomoć u hapšenju njega i Mladića. Uzalud.

Bio je uhapšen tek u maju 2008. godine. U Hagu je osuđen na doživotnu kaznu zatvorazbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ratko Mladić

Hag je na doživotnu kaznu osudio i komandanta Glavnog Štaba VRS Ratka Mladića. I za njim se tragalo godinama. Tačnije, 15 godina je uspevao da izbegne hapšenje ali je na kraju ronađen kod rođaka u selu Lazrevo, stotinjak kilometara od Beograda.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine. Kada je policija ušla u kuću u kojoj se krio Mladić nije pružao otpor, smao je navodno pitao „Gde su Amerikanci“, aludirajući d aoni stoje iza njegovog izručenja Hagu.

Izvor: Noizz

Filmska životna priča porodice Ovic: Kako je Hitlerovih 7 patuljaka preživelo Aušvic (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

577 Shares
577 Shares
Share via
Copy link