Magazin Svet

Ima 119 godina, voli gazirane sokove, obožava čokoladu i već planira 120. rođendan

Kane-Tanaka-najstarija-osob

Najstarija osoba na svetu proslavila je svoj 119. rođendan u Japanu, rekavši da je odlučna da produži rekord za još jednu godinu.

Kane Tanaka, koja obožava gazirana pića i čokoladu, obeležila je veliki dan sa osobljem u staračkom domu u kom živi u prefekturi Fukuoka, na jugozapadu Japana.

Rođena je 1903. godine – godine kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi Tur de Frans. Tanaka je proživela pet japanskih carskih vladavina i namerava da dostigne i jubilarni, 120. rođendan.

Kada je Tanaka postala najstarija osoba u Japanu, proslavila ga je uz flašu koka-kole – svog omiljenog pića – i napravila znak mira za fotografe.

Ginisova knjiga rekorda priznala je Tanakine godine u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina. Postigla je japanski starosni rekord svih vremena kada je u septembru 2020. dostigla 117 godina i 261 dan.

Iako ograničenja poseta tokom pandemije koronavirusa znače da je imala ograničen kontakt sa članovima porodice, ona navodno koristi gestove za komunikaciju sa osobljem staračkog doma i oduševljena je slagalicama i društvenim igrama.

Sedma od devet braće i sestara, Tanaka se udala kada je imala 19 godina i pomogla u vođenju porodične prodavnice rezanaca nakon što su njen muž i najstariji sin otišli ​​da se bore u drugom kinesko-japanskom ratu, koji je počeo 1937. godine.

Njen 62-godišnji unuk Eji rekao je da želi da lično čestita baki što je pre moguće

– Nadam se da će ostati zdrava i da se zabavlja svaki dan dok stari – kazao je on.

Kane je rođena šest meseci pre Džordža Orvela, a jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

U proceni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, ministarstvo zdravlja je saopštilo da je rekordnih 86.510 ljudi staro 100 ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu.

Žene čine ogromnu većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, saopštilo je ministarstvo.

Kada je godišnja anketa prvi put sprovedena 1963. godine, Japan je imao samo 153 stogodišnjaka, ali je broj skočio na preko 10.000 do 1998. godine.

Očekivani životni vek u Japanu, jednom od društava sa najbržim starenjem na svetu, takođe je rekordno visok, 87,74 za žene i 81,64 za muškarce.

Statistike pokazuju da broj mladih odraslih u Japanu naglo opada, pokušaji da se natalitet poveća su neuspešni. Ali, Kane Tanaka planira da sledeće godine postane 120-godišnjakinja.

Najstarija Srpkinja (113) živi u teškim uslovima, a ne obilazi je nijedan od 120 unuka

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link